Uitrusting bergwandeling

Ik ga de bergen in en ik neem mee…

In elk seizoen trekken wandelaars de bergen in om van de uitzichten te genieten – of zich te meten aan de natuur. Hoe getraind je ook bent, bergwandelingen blijven avonturen vol onverwachte wendingen. Het weer kan zomaar omslaan, of een pad blijkt opeens onbegaanbaar. Navigeren in de bergen is daarom niet altijd makkelijk. Welke apparaten kun je het beste meenemen op jouw tocht en hoe hou je ze goed?

GPS 

Om te voorkomen dat je verdwaalt in de wildernis is het handig om een goed gps-apparaat op zak te hebben. Met een gps kun je van paden afwijken of je route wijzigen zonder te verdwalen. Moderne gps-apparaten komen met extra functies, zoals een barometer, kompas en hoogtemeter. Voor gevorderde bergwandelaars kan dit van groot belang zijn.

Een smartphone

Een mobiele telefoon is een essentieel apparaat om mee te nemen op je bergtocht. In de eerste plaats kun je zolang je bereik hebt het noodnummer bellen als je bijvoorbeeld je been hebt gebroken en niet meer verder kunt wandelen. Daarnaast kun je je mobiel als kaart gebruiken. Steeds meer wandelkaarten zijn gratis online te verkrijgen. Dit scheelt jou niet alleen geld, maar verzekert je er ook van dat de routedetails actueel zijn. Het is ook mogelijk om van je mobieltje een wandel-gps te maken. Houd er wel rekening mee dat de accu van je mobiele telefoon minder lang meegaat dan een gps-apparaat.

Hoe bescherm je jouw apparaat?

Vaak zijn gps-apparaten er op uitgerust om tegen zware omstandigheden te kunnen. Ze zijn bijvoorbeeld schokbestendig en waterdicht. Maar dit is niet altijd het geval. Let daarom bij het aanschaffen van je gps wel op deze eigenschappen en kies een apparaat dat past bij jouw plannen. Ga je naar een koud gebied? Houd er dan rekening mee dat het apparaat tegen lage temperaturen moet kunnen en schaf zo nodig een beschermhoes aan. Voor veel apparaten is het aangeraden temperatuurlimiet 0 graden Celsius. In koude temperaturen is het bovendien aan te raden om je mobiel of gps tegen het lijf aan te dragen en niet onnodig bloot te stellen aan de wind. Gebruik je een mobiele telefoon als gps of kaart, investeer dan in een waterdicht hoesje. Een waterdichte hoes beschermt jouw apparaat bovendien tegen stof.

Denk vooruit

Al gaat een gps tot 25 uur mee, op een gegeven moment is net als bij je mobieltje de energie op. Bij koude temperaturen kan dit sneller gaan dan normaal. Het is cruciaal om hier op voorbereid te zijn, vooral als je een meerdaagse tocht maakt. Niet elke berghut heeft immers zomaar toevoer van energie. Een powerbank kan dit probleem oplossen. Wil je nog zekerder zijn van energie voor je apparaat? Kies dan voor een charger die oplaadbaar is via zonne-energie.

Een plan B

Elektronische apparaten maken het leven gemakkelijker en het navigeren in de bergen ook. Maar het is risicovol om volledig afhankelijk te zijn van je mobieltje en gps. Ondanks je voorzorgsmaatregelen kunnen apparaten falen of kwijt raken. Een paar analoge items zijn onmisbaar op je avontuur, zoals een zaklamp en een kompas. Het veiligste is om een zaklamp te hebben die niet op batterijen werkt, zoals een knijpkat. Zo ben je op alles voorbereid en een goede voorbereiding is het halve werk.

Meer inspiratie

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?