Olpererhütte - Moderne Alpine Architectuur

De Olpererhütte (2.389m) kom je tegen als je de Zillertaler Runde (ook wel Berliner Hohenweg genoemd) vanuit het Oostenrijkse Mayrhofen wandelt.  De hut is indrukwekkend gelegen met een prachtig zicht op het Schlegeis stuwmeer en ten besneeuwde bergtoppen van de Zillertaler Alpen. Ze is het vertrekpunt voor de beklimming van de Hohe Riffler (3231m).

Na meer dan 100 jaar dienst werd de oude hut volledig afgebroken en in 2007 heropgebouwd. Gezien alle materialen met de helikoper dienden getransporteerd te worden, moest de hut zo eenvoudig mogelijk worden opgebouwd. De stenen keermuur aan de voorzijde werd opgetrokken uit de stenen van de oude hut en vervolgens opgevuld met de restanten van de oude hut en dient eveneens als steun van het overstekende gedeelte van de nieuwe hut.

Op het gelijkvloers werd een centrale keuken, bijkeuken, berging en eetzaal met panoramisch uitzicht ondergebracht. Op de bovenverdieping werden traditionele slaapzalen ondergebracht maar ook familiekamers met bedden. De slaapkamers hebben geen verwarming. Enkel de benedenverdieping wordt verwarmd met een kachel. 

Het eenvoudige rechtlijnige prefab-gebouw werd opgetrokken uit sparrenhout van 14 tot 17 cm dik welke voor de zomer voldoende isolatie biedt. Het nieuwe kleine winteronderkomen dat naast de hut werd gebouwd heeft wel extra isolatie. 

De houten buitenwanden zullen met de jaren vergrijzen waardoor de hut zal opgaan in het stenen decor waar ze gebouwd werd. Fotovoltaïsche panelen en een noodgenerator zorgen voor de elektriciteitsvoorziening. 

De hut is met een steile klim op anderhalf uur bereikbaar vanaf het stuwmeer Schlegeisspeicher. Er bestaat evenwel ook een mooie route die vanaf het stuwmeer via de Unterschrammachkar gaat. Hiervoor moet je wel 2 uur meer uittrekken, maar de route is minder steil.

Tekst: Joris Van den Bergh
Meer over deze en andere hutten: www.mountaincabins.eu
 

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.