preikestolen

Noorwegen: het meest gevarieerde wandelland

Op maar weinig plaatsen ter wereld vind je zoveel landschappelijke variatie als in Noorwegen. Prachtige wandelgebieden rond grootse fjorden en verschillende nationale parken bieden aantrekkelijk routes in alle soorten van omgevingen - van kale gletsjers tot weelderig groene bossen. Loop over glooiende bergen bij de kust, beklim steile rotspartijen die zo uit de fjorden oprijzen, wandel over grillige (schier)eilanden, maak een veilige wandeling op het ijs van een gletsjerarm en beleef het noorderlicht.

Wandelen in Noorwegen

Noorwegen is een prachtig wandelland. In Noorwegen kun je dagen struinen over uitgestrekte hoogvlaktes en langs diepe fjorden. De Noorse Wandelvereniging (DNT) beheert 550 berghutten en organiseert wandeltochten en onderhoudt wandelroutes door het hele land. Zo kun je dagenlang wandelen door heel Noorwegen. 
 

Op weg naar Noorwegen

Een makkelijke manier om in Noorwegen te komen is met de Fjord Line. De schepen van de Fjord Line brengen je snel en comfortabel naar verschillende havens in Noorwegen. 

Noord-Noorwegen - kust- en fjordwandelingen

In het noorden van Noorwegen wordt het de hele zomer niet donker. Je kunt dus dag en nacht van fjorden, bergen, hoge plateaus en ontelbare eilanden in sfeervol nieuw licht genieten. Noord-Noorwegen is een 1000 kilometer lang trailparadijs, met een enorme variatie aan wandelingen.

De Noord-Noorse kustlijn is een uitdagend maar tegelijkertijd toch veilig wandelgebied. Talrijke gemarkeerde wandelroutes voeren naar plateaus en bergtoppen waar je - op hoogten tussen de 200 en 1200 meter - van het uitzicht kunt genieten. Ervaren bergwandelaars kunnen naar de hoogste toppen, waar ze na een zware beklimming van enkele uren worden beloond met 360-graden-vergezichten over fjorden, eilanden, bergtoppen en gletsjers. Maar er zijn ook talloze makkelijke en middelzware routes, dus je kunt altijd een niveau kiezen waar je je prettig bij voelt. In de dorpen langs de kust zijn allerlei soorten accommodaties om te overnachten, van eenvoudig en rustiek tot superdeluxe en je vindt er een heerlijke lokale keuken. Het eiland Senja, het op een na grootste eiland van Noorwegen, is hard en ruig aan de buitenkant, maar zacht en vriendelijk landinwaarts. Het is nog redelijk ongerept omdat het eeuwenlang moeilijk bereikbaar was, maar met de komst van een indrukwekkende brug is de toegankelijkheid sterk verbeterd: een van de achttien nationale toeristische routes voert erheen.

Langs de Finnmark-kust lopen een paar van de makkelijkste, maar tegelijkertijd fraaiste wandelroutes van Noord-Noorwegen. Het terrein is vriendelijk en begroeid met hei en mildglooiende heuvels. Daarnaast heb je er een weergaloos uitzicht op schepen op de weidse oceaan, die helemaal naar de Noordkaap reikt. Goed gemarkeerde wandelroutes komen uit in afvaarplaatsen, afgelegen gehuchtjes en ruige natuur en onderweg kun je rendieren zien grazen in zomerse weides. In de vissersplaatsjes kun je gemakkelijk een comfortabele slaapplaats vinden en er zijn genoeg eethuisjes waar je een eenvoudige, doch voedzame maaltijd kunt krijgen.

prachtige vergezichten

Wanneer je op zoek bent naar een unieke natuurbelevenis, ben je op de Lofoten op het juiste adres. Deze eilandengroep ligt midden in de Noorse Zee, ruim boven de Poolcirkel. Een wonderschoon landschap van imposante bergen, diepe fjorden en lange zandstranden waar het geluid van de zeevogelkolonies nooit ver weg is. Door de diversiteit van het landschap kun je er bergwandelen, klimmen, skiën, vissen, duiken of zelfs raften op de oceaan. Of wat te denken van een walvissensafari? Een once-in-a-lifetimebelevenis.

Vanwege de warme Golfstroom hebben de Lofoten een veel warmer klimaat dat je zou denken zo hoog in het noorden. En tussen eind mei en half juli kun je genieten van de middernachtzon, omdat de zon niet meer ondergaat. Tussen september en half april is het noorderlicht regelmatig te zien. Vanwege de visserij, die door de goede visgronden altijd een belangrijk onderdeel van de lokale cultuur en economie geweest is, liggen hier veel karakteristieke vissersdorpjes. Je kunt hier in traditionele Rorbu- en vissershutten verblijven (en veel stokvis eten).

Dronningruta (de Queen's Route) in Vesterålen is het koninklijke, 15 kilometer lange pad naar het verlaten vissersdorpje Nyksund. De route loopt tussen de zee en de bergen en is pittig te noemen, maar voor iedereen met een goede conditie die gewend is aan een stevige wandeling, is het uitzicht zeker de moeite waard.

Fjord-Noorwegen – fameuze wandelroutes

In Fjord Noorwegen, zoals het westen van Noorwegen wordt genoemd, liggen veel beroemde wandelroutes. Bijvoorbeeld naar Preikestolen, een van de topattracties in Noorwegen, een tocht die goed te combineren is met een cruise op de Lysefjord. Fjorden, bergen en watervallen: het uitzicht op de wandelroute over de Romsdalseggen-bergrug is zelfs voor de meest ervaren bergwandelaar toch weer verrassend mooi. De wandelroute naar Trolltunga (de tong van de trol) is een 20 kilometer lange tocht door de bergen die zo'n 900 meter omhoog stijgt.

wandelen door ruige natuur

Zuid-Noorwegen – gevarieerde familiebestemming

Imposante rotsen bij de open zee naast rustieke bergdorpjes: nergens is het landschap zo vol  contrasten als in Zuid-Noorwegen. Populaire bestemmingen als Telemark en Setesdal tonen een afwisselend landschap met wandelmogelijkheden voor de hele familie. Het gevarieerde terrein van Telemark bestaat uit paden langs de kust, zachte valleien, bossen en bergen. De hoogste top is de berg Gaustatoppen op 1883 m. Op een heldere dag kunt je hiervandaan een zesde deel van Noorwegen zien - daardoor is het ook een van de meest gefotografeerde uitzichten van Noorwegen. De wandeling naar de top is heuvelachtig maar zeker geschikt voor gezinnen met kinderen.

Overige mogelijkheden om te wandelen zijn langs het Telemarkkanaal. Dit kanaal is met de hand gebouwd en wordt 'het achtste wereldwonder' genoemd sinds het in 1892 is voltooid. Wil je liever meer uitdaging, probeer dan de Lårdalsstigen te beklimmen. De route voert langs de rand van de berg, tot 800 meter boven het Telemarkkanaal, en heeft de reputatie lastiger te zijn dan de Besseggen.

Zuid-Noorwegen

Oost-Noorwegen – bruisend Oslo, nationale parken, bergen en gletsjers

Meer dan de helft van de Noorse bevolking woont in Oost-Noorwegen. Oslo is bovendien het knooppunt voor nationale en internationale reizigers. Vanuit Oslo waaiert een reeks aan wegen, spoorwegen en vliegroutes uit naar talloze binnenlandse bestemmingen. Daardoor zal Oost-Noorwegen vaak het natuurlijke startpunt voor je vakantie in dit land zijn. Net als de rest van Noorwegen is ook Oost-Noorwegen weer een regio vol contrasten. Aan de ene kant Oslo, de snelst groeiende hoofdstad van Europa en bekend om veel nieuwe en prestigieuze gebouwen, geweldig goed eten en een bruisende kunst- en muziekwereld. Echter, in het noorden en westen wordt de regio weer gedomineerd door bergen en gletsjers. Verder naar het oosten vind je een reeks pittoreske stadjes die tegen de Zweedse grens aanschurken.

Frisse lucht, fantastische uitzichten, rust en stilte en heel veel wandelroutes waarvan er genoeg geschikt zijn voor het hele gezin. Het lokale toeristenbureau heeft dertig suggesties samengesteld voor gezinsvriendelijke wandelingen in het sprookjesachtige landschap van Valdres. De routes variëren qua lengte en zwaarte, maar zijn allemaal makkelijk bereikbaar en duidelijk aangegeven. Een ander voordeel van Valdres is dat het de perfecte basis is voor wandelavonturen in het Nasjonalparkriket, zoals de klassieke Besseggen-bergwandelroute.

 

Wandelroutes familie

Jotunheimen is een bijkans ongerept berggebied in het oosten van Noorwegen, en het meest populaire deel van het Nasjonalparkriket. Het omliggende gebied is dan ook ideaal voor langlaufers en skiërs, mountainbikers en bergsporters die in de ongerepte natuur frisse lucht willen opsnuiven. Het gebied beslaat van ongeveer 3500 vierkante kilometer en het is de enige plek waar je de imposante muskusos tegen het lijf kunt lopen. Hier vind je de hoogste bergen van Noorwegen: Galdhøppigen (2469 meter) en Glittertind (2464 meter), maar ook donderend woeste watervallen, rivieren, glasheldere meren, gletsjers en valleien. Het gebied heeft de grootste concentratie bergen boven 2.000 meter in Noord-Europa en kent enkele van de meest spectaculaire bergwandelingen van het hele Europese continent. Mogelijkheden genoeg: van korte wandelingetjes nabij een parkeerplaats tot meerdaagse trektochten van hut naar hut. De gletsjers kun je het best onder begeleiding van een gids bezoeken, wel zo veilig.

Het hoogtepunt is misschien wel het pad van Memurubu naar de berghut Gjendesheim, via de smalle berggraat Besseggen. De uitzichten naar het zuiden over het meer Gjendevatnet (984 meter) en het meer Bessvatnet (1373 meter) zijn voor velen de ultieme wandeldroom.

In Hemsedal, ’s winters een populair skigebied, zijn in de zomer talloze gemarkeerde wandelingen te volgen, zowel voor beginners als voor de meer ervaren wandelaars. Je kunt er naar twintig verschillende bergtoppen wandelen. Ook Golsfjellet, een prachtig berggebied, heeft een groot netwerk van paden en wegen in familie-vriendelijk terrein.

De St. Olavspaden

De St. Olavspaden – de pelgrimsroute naar Trondheim – bestaan uit zes afzonderlijke routes die allemaal uitkomen bij de Nidaroskathedraal in Trondheim. Bij elkaar vormen ze een padennetwerk van 2000 kilometer door een prachtig, stil landschap met schilderachtige dorpjes.

Hoewel pelgrimstochten van oorsprong een religieus karakter hebben, zijn de routes vandaag de dag voor iedereen toegankelijk en iedereen heeft zo zijn redenen om ze te volgen. Sommige wandelaars lopen de tocht tijdens een sabbatical om eens goed over het leven na te denken, anderen om een nieuwe levensfase in te luiden en een oude af te schudden en weer anderen lopen de route inderdaad om God te vinden. Maar als gemene deler ervaren de meeste moderne pelgrimgangers de tocht als een diepe innerlijke belevenis.

Nidaros kathedraal Trondheim

De heilige schrijn van St. Olav in de Nidaroskathedraal in Trondheim is al sinds zijn heiligverklaring in 1031 een belangrijk pelgrimsoord en een bestemming die door pelgrims overal ter wereld op het bucketlijstje staat. Op de plek waar eens een simpele houten kapel over zijn begraafplaats stond, staat nu een grandioze kathedraal. De Nidaroskathedraal, in het centrum van Trondheim, is een van de meest indrukwekkende gebouwen van Noorwegen.


 

Ontdek het hele verhaal op Visitnorway.com

Meer inspiratie

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.