Vakantie Interlaken

Op vakantie naar Interlaken tussen de Thunersee / Brienzersee, Zwitserland

Op vakantie naar Interlaken tussen de Thunersee en Brienzersee in Zwitserland? Alles wat je wilt weten lees je hier op Bergwijzer. De mooiste bestemmingen, de bereikbaarheid en zomer- en winteractiviteiten, zoals wandelen of skiën.

In het Zwitserse kanton Bern, aan de noordelijke kant van de Alpen, liggen de bergmeren Thunersee (oppervlakte 48,3 km²) en Brienzersee (oppervlakte 29,8 km²). In het Nederlands worden deze meren ook wel Meer van Thun en Meer van Brienz genoemd.

De meren maken deel uit van de bergketen Berner Oberland, één van de hoogste en grootste massieven in de Alpen. In de nabije omgeving van de bergmeren Thunersee/Brienzersee liggen de bergen Niederhorn (1963 meter), Stockhorn (2190 meter) en Niesen (2362 meter). Deze bergen zijn goed te bereiken via kabeltram en je kunt er mooie wandeltochten maken. Op elk van die bergen zijn restaurants te vinden waar je je honger kunt stillen na een lange wandeling.

Vakantie Interlaken

Bereikbaarheid

Vanuit Nederland zijn de steden Interlaken, Thun en Spiez makkelijk te bereiken met de auto; je kunt er binnen een dag zijn. Interlaken heeft twee treinstations (Interlaken Ost en Interlaken West), waar je vanuit Nederland met één overstap kan komen. Je reist dan via Basel, Parijs of Zürich.

Wil je de bergmeren oversteken, dan heb je keuze genoeg: om de Thunersee over te steken zoek je bijvoorbeeld de haven in Thun of Spiez op, en bij de Brienzersee kies je bijvoorbeeld de haven van Brienz of Iseltwald. Een boottocht maak je in één van de vele passagiersschepen, maar er is ook een historische radarboot in werking.

Populaire vakantiebestemmingen

Interlaken is de toeristische trekpleister van de regio en tevens het centrum van Berner Oberland. Naast de souvenirwinkels en boetiekjes is de berg Jungfrau (4158 meter) een van de voornaamste redenen waarom de stad zoveel bezoekers krijgt. Je kunt deze berg bezoeken met een treintje.

Interlaken - Brienersee - Danny Huizinga

Het pretpark Jungfrau Park werkt mee aan Interlakens populariteit. Verder is de stad geschikt voor rondtrekkende reizigers en sportievelingen: er zijn voldoende hotels voor backpackers en je kunt meerdere sporten onder begeleiding uitoefenen, zoals skydiven, paragliden en skiën.

Vanuit het dorpje Brienz is het makkelijk te reizen naar allerlei toeristische plekjes, zoals het openluchtmuseum Ballenberg in het dorpje Schweiz, waar je meer dan 100 originele gebouwen uit alle delen van Zwitserland kan bezoeken. Brienz zelf staat het meest bekend om de Brunngasse, een steeg die is onderscheiden als ‘mooiste van Europa’.

Of bezoek Thun, met zijn oude historische straatjes, huizen en een kasteel uit de Twaalfde Eeuw, waar zich nu een museum in de torenzaal bevindt met vondsten uit de oertijd en Middeleeuwen. Thun beschikt over het Wocher-panorama, waar je omgeven door een schilderij de geschiedenis ziet van de stad rond 1810. Het is het oudste panorama ter wereld.

VAkantie Interlaken - Foto Albert Gragera

In Spiez bevindt zich een Middeleeuws slot met zijn duizend jaar oude kerk. De stad heeft verder een streek- en wijnbouwmuseum en het is eenvoudig om vanuit Spiez een boottocht te maken over de Thunersee.

Zomer - en winteractiviteiten

In de winter wordt de stad Interlaken druk bezocht, met name door de Jungfrau-skiregio-bezoekers. Stoeltjesliften en kabelbanen brengen je naar de skipistes die in totaal meer dan tweehonderd kilometer lang zijn. Als je je vanuit Interlaken wil verplaatsen naar andere skigebieden, neem je de ski-bus naar de skigebieden Mürren/Schilthorn, Kleine Scheidegg/Männlichen en First. Wat dichter gelegen aan het meer is het skigebied van de Niederhorn, met familievriendelijke ski- en snowboardpistes.

Eiger - Monch en Jungfrau - Philippe Teuwen

Thunersee en Brienzersee in de zomer betekent zwemmen, met een temperatuur van 20 graden Celcius in juli/augustus. De zomerperiode is ook erg geschikt om de wandelroutes uit te proberen op de omliggende bergen. En wat dacht je van een ritje over één van de meren? Er worden speciale tochten aangeboden, zoals de Indian Dinner Cruise, de Latin Dance Cruise en de Swiss Dinner Cruise

.

Meer inspiratie

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.