Poolse Tatra Mark van Hattem

Wandelen in de Hoge Tatra

De Hoge Tatra is een gebergte op de grens van Polen en Slowakije. Het Poolse deel is ongeveer eenderde van het totaal. De meeste toppen zijn tussen de 1800 en 2500 meter, met als hoogste punt is de Rysy (2500 m). Het is een gebied voor bergwandelaars (en rotsklimmers) en bij uitstek geschikt voor gezinnen en wandelaars die van afwisseling houden. Ook voor cultuurliefhebbers is er veel te halen. Belangrijkste uitvalsbasis is Zakopane. Meest populair is de ‘vallei van de vijf ogen’ (die ogen zijn meren), aan de voet van de Rysy. De meeste wandelpaden naar de grotere hutten zijn geasfalteerd.

Beste periode

De meeste wandelroutes en voorzieningen in het park zijn gesloten van 1 november tot 15 juni. Drukste maanden zijn zonder meer juli en augustus (met tienduizenden mensen per dal), dus voor wie de bergeenzaamheid zoekt is september de beste maand. Oktober kan nog mooi zijn, maar ook de eerste sneeuwval geven, en juni is relatief nat.

Vervoer

Vliegtuig Het is mogelijk om airport transfers te regelen die vervoer verzorgen van Krakow airport naar en van Zakopane. Kijk op: www.discoverzakopane.com/ schren.htm

Bus

Zakopane is per bus bereikbaar vanuit Krakow. Voor deze regelmatige busverbinding zijn online tickets te koop. Daarnaast rijden pendelbusjes tussen Zakopane en de toegangen van het nationaal park, maar deze zijn onregelmatig: kijk vantevoren. Een goed startpunt vind je hier.  

Koets

Vanaf Kuźnice, de toegang van het dal, rijdt meestal naar de berghut ter plekke (of het andere, natuurlijke ‘eindpunt’) een stoet aan koetsjes met toeristen af- en aan. Heb je dus geen zin om weer over hetzelfde geasfalteerde pad af te dalen, is een koetsje zeker een aanrader.

Omhoog

Er is een kabelbaan vanuit Zakopane Kuźnice naar de Kasprowy Wierch (1987 m), uitgangspunt voor vele wandelingen. Vanuit Kuźnice gaan voortdurende pendelbusjes en, romantischer, koetsjes heen en weer naar de binnenstad van Zakopane. Aan te raden, want parkeren bij de kabelbaan is een uitdaging. Het is aan te raden van te voren tickets te kopen. Dat kan online.

Slapen

• In Zakopane wemelt het van de appartementen, hotels en campings. Reserveer tijdig.

• In praktisch elk bergdal staat een berghut. Deze zijn echter niet zelden al driekwart jaar van te voren volgeboekt, dus reserveer tijdig

Berggidsen en wandelgidsen

• Informatie over berg(wandel)gidsen is hier te vinden – wie een via ferrata of een ‘zwarte’ route wil doen, is verplicht een gids in te huren. De prijzen zijn gemiddeld lager dan in de Alpenlanden.

Onze tip

Slaap eens in een museum. Geen enkele accommodatie is zo bijzonder als de Villa Ornak (www.ornak. net.pl). De eigenaren bewaren huis en interieur zoveel mogelijk in de oude stijl (daterend uit 1902). Onderin het huis zijn moderne sanitaire voorzieningen aangelegd, op de kamer en bovengronds echter waan je je honderd jaar terug in de tijd. Het huis is omgeven door een prachtige oase van groen, midden in Zakopane.

Kaarten

• Kompass Wanderkarte 2100, Tatra, Hohe, Westliche, Belaer, 1:50.000

• Kompass Wanderkarte 2130, Tatra, Hohe, Belaer, 1:25.000

Leestip

• Tatry. Fotografie Tatr i Zakopanego 1859-1914 / Photographs of Zakopane and the Tatras, 1859- 1914, Teresa Jablonska, Anna Liscar e.a., uitgeverij Bosz, ISBN 9788375761627. Prachtig boek met historische foto’s voorzien van tweetalige teksten (Pools/Engels) met een veelheid aan informatie over de geschiedenis van Zakopane en de Poolse Tatra.

• Dromen van de Poolse Tatra, door Mark van Hattem in Bergen Magazine 3 van 2017. Een voorproefje vind je hier

Meer weten?

www.zakopane-online.eu

www.discoverzakopane.com

De site van het nationale park

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.