Pic du midi d'ossau

Parc National des Pyrénées Occidentales

Het Parc National des Pyrénées Occidentales is het enige nationale park in de Franse Pyreneeën. Het park bestaat sinds 1967 en vormt een dunne strook beschermd natuurgebied langs het westelijk deel van de Frans-Spaanse grens. De totale oppervlakte van het park beslaat 45.707 hectare. Het laagste punt bevindt zich op 1067 m, het hoogste punt is de Vignemale (3298 m).

Zes valleien geven toegang tot het nationale park. Van west naar oost zijn dat de valleien van Aspe, Ossau, Azun, Cauterets, Gavarnie en Aure. De grens van het nationale park is gemarkeerd met een rode gemzenkop, getekend op een wit vierkant.

3 tips voor dagtochten

1.    Een aanrader is de beklimming van de Pic d'Ayous vanuit de Refuge d'Ayous. Een gemakkelijke klim naar een berg die geweldige uitzichten biedt.
2.    Veel wandelaars kiezen voor de zogeheten Tour des Lacs d'Ayous, een rondwandeling langs talloze bergmeren ten westen van de Pic du Midi d'Ossau, een klassieker onder de Pyrenese dagtochten.
3.    Ook erg leuk is de wandeling naar het Lac d'Aule, een verborgen meer dat mooie uitzichten biedt op de Pic du Midi d'Ossau.

De beklimming van de Pic du Midi d'Ossau (2884 m)

Deze beklimming valt buiten het kader van het gewone bergwandelen. Touw en helm (in verband met een reële kans op steenslag) zijn nodig. De klim kent twee derdegraadspassages. Zie voor een beschrijving van de route: Walks and Climbs in the Pyrenees, Kev Reynolds, uitg. Cicerone, ISBN 1852841338.

Beste periode

Half juni t/m half september.
De Pic du Midi d'Ossau is een populaire berg en voor de tocht geldt hetzelfde. Dagelijks zijn de parkeerplaatsen bij het Lac de Bious-Artigues en bij de camping propvol. Door in juni of in september aan de tocht te beginnen, kan de drukte vermeden worden, maar ook dan is het verstandig om het weekend te vermijden.

Berghutten in Parc National des Pyrénées Occidentales

Refuge d'Ayous (1970 m), een bemande hut van het Parc National, vijftig slaapplaatsen, bemand van half juni tot half september. Reserveren kan per mail.
Refuge de Pombie (2032 m), een bemande hut van de Fédération Française des Clubs Alpin et de Montagne (FFCAM), 48 slaapplaatsen plus zestien in een tent, bemand van begin juni tot eind september (buiten het seizoen soms in het weekend). Telefonisch van juni tot oktober +33682376341 of +33559053178. Anders via e-mail.
In de maanden juli en augustus is reserveren nodig om zeker te zijn van een slaapplaats.

Bivakkeren

In het nationale park is wildkamperen niet toegestaan. Bivakkeren, dat wil zeggen een kleine tent voor één nacht opzetten (tussen 19.00u en 09.00u) is evenwel geoorloofd als je dat op tenminste een uur lopen van de verharde weg doet.

Overige bezienswaardigheden

Dé toeristische attractie van de Vallée d'Ossau is de Petit Train d'Artouste, een toeristentreintje dat je op een hoogte van 2000 meter in de maanden juni tot en met september naar het Lac d'Artouste brengt. Start bij het Lac de Fabrèges. Eerst gaat het per kabelbaan naar de Col de la Sagette, daar overstappen op de boemeltrein naar het Lac d'Artouste.

Logies

Gabas (1027 m) ligt in de Vallée d'Ossau, twaalf kilometer ten zuiden van het dorp Laruns, aan de weg (D 934) die de Vallée d'Ossau via de Col du Pourtalet met Spanje verbindt. Het gehucht heeft geen winkels. Wel heeft Gabas een Maison du Parc (informatie over het nationale park en de Vallée d'Ossau), een paar hotels en een gîte d'étape. De gîte, Chalet-refuge de Gabas, ligt aan de zuidkant van Gabas, vlakbij de afslag naar het Lac de Bious-Artigues. Het is een aardige gîte met goed sanitair, warme douches en vijftig slaapplaatsen, verdeeld over enkele zalen. Men kan er ontbijten en er worden warme maaltijden geserveerd.

Vervoer

Gabas is in het hoogseizoen met het openbaar vervoer te bereiken. Per trein via Brussel naar Parijs (Gare du Nord). Met de Parijse metro naar de Gare d'Austerlitz voor de (nacht)trein naar Pau, of naar de Gare de Montparnasse voor de TGV naar Pau. Van Pau per bus naar Laruns. In Laruns Pic Bus (bestelbusje) naar Gabas. Goed om te weten is, dat er slechts twee bussen per dag naar Gabas gaan en dat de busdienst alleen in het hoogseizoen (juli-augustus) geldt! Informeer bij het Office du Tourisme van Laruns naar de vertrektijden. Het busje stopt ook bij Camping de Bious-Oumettes, waar de tocht begint.

Meer informatie

Dertien kilometer ten noorden van Gabas ligt het charmante dorpje Laruns (531 m), wat in feite de hoofdplaats van de Vallée d'Ossau is. Door de aanwezigheid van een Office du Tourisme, winkels, hotels, restaurants en campings is Laruns een prima standplaats.
Onderdak in het dorp: Refuge-auberge l'Embaradère, een gezellige gîte met 28 slaapplaatsen.
De beste camping is Camping des Gaves.

Kaarten

IGN Carte de Randonnées, no 3: Béarn, 1:50.000.
IGN Carte, no 1547 OT: Ossau-Vallée d'Aspe, 1:25.000

Publicaties

De 15 mooiste huttentochten in de Pyreneeën, Ton Joosten, uitg. Elmar, ISBN 9038916019.
Wandelgids Franse Pyreneeën, Het Parc National des Pyrénées Occidentales in 50 wandelingen, Ton Joosten, uitg. Elmar, ISBN 9038907583. Gedetailleerde beschrijving van vele dagtochten in de Westelijke Pyreneeën.

In Bergen Magazine nummer 2 2007 vind je een wandeltocht rondom de Pic du Midi d’Ossau, door Ton Joosten.

Internet
www.parc-pyrenees.com: informatieve site over het nationaal park, onder andere over flora, fauna, geologie en wandelen
www.vallee-ossau.com: informatieve site over de Vallée d'Ossau (hotels, campings, winkels, ...).
www.pyrenees-refuges.com: website met alle bemande en onbemande hutten in de Pyreneeën.
www.pyreneeen-online.com: homepage van Ton Joosten.

 

Meer inspiratie

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?