wandelroutes in valsugana

Twee wandelroutes door Valsugana Lagorai

Rondom de meren van Levico en Caldonazzo in Valsugana is het goed toeven. Fijne strandjes aan schoon en aangenaam water, keuze uit vele campings en accommodaties, een mooi lang fietspad door het dal, lekker Italiaans eten…het ontbreekt aan niets. En kijk je vervolgens omhoog dan zie je groene hellingen met een fraaie bergrug zich naar het oosten uitstrekken. Dat is de start  van het bijna 50 km lange Lagoraigebergte waar wandelaars hun hart kunnen ophalen. Graag beschrijf ik 2 wandeltochten waarvan één ook prima te doen is met kinderen en de ander een echte kuitenbijter is oftewel zoet en pittig in Valsugana Lagorai. 

Pittig en zoet!

Bovendien goed te weten dat deze bestemming als eerste ter wereld, conform de criteria van GSTC, het certificaat “duurzaam toerisme” heeft ontvangen. Wie Valsugana bezoekt, zal dan ook worden gevraagd mee te helpen dit natuurschoon te behouden. Zoet Val Caldenave Zoet is absoluut een mooie omschrijving als je in de valleien Val Campelle en Val Caldenave komt. Tijdens de wandeling naar berghut Caldenave geniet je van kabbelende waterstromen door een intens groene vallei met grazende paarden met daarachterter de toppen van het Lagoraigebergte. Je wandelt daadwerkelijk door het panorama van een ansichtkaart. De wandeling start bij località Tedon (1.364 m) waar je de auto kunt parkeren, te bereiken via Strigno, Spera en Rifugio Crucolo (tip als je op de terugweg een rustiek eethuis zoekt).

wandelroutes in valsugana

Het eerste stuk van de wandeling is nog geasfalteerd tot je de bewegwijzering ziet naar de berghut “Claudio e Renzo - Caldenave”. Hierna is het pad onverhard en gaat, steeds bergop, over in de SAT-route nummer 332. Deze route is met kinderen prima te doen. Trapsgewijs door het intense  groen van de bossen gaat de route vervolgens over brug ‘Ponte di Campivelo’ steeds langs rivier Rio Caldenave. Zodra je over het bruggetje Caldenave loopt ontvouwt er zich een een adembenemend uitzicht. Diverse armen van de rivier lopen door de vallei waar je met wat geluk paarden ziet grazen en ook de hut (1.792 m) nu goed kunt zien. In circa anderhalf uur loop je hier naartoe waarna je kunt genieten van de eenvoudige en smakelijke gerechten. Deze hut wordt ook aangedaan tijdens meerdaagse wandelroutes als die van ‘Alta via del Granito’ en ‘Lagorai Panorama’. Wij lopen terug via dezelfde route en hebben die middag zo heerlijk de tijd om te zwemmen in het Caldonazzomeer.

wandelroutes in valsugana

Pittig Panarotta - Fravort - Erdemolo

Pittig is de wandeling vanaf de Panarotta naar Monte Fravort, met eventuele kers op de wandeling het Lago Erdemolo. Dit vanwege de lengte (ca 17 km met 1.000 hoogtemeters) als ook stukken over de bergrug naar Monte Fravort. Maar zoals zo vaak maakt die extra inspanning deze dagwandeling ook bijzonder de moeite waard. Start deze bij het ochtendgloren en zorg voor voldoende drinken en eten in de rugzak. We parkeren bij de skilift van Panarotta boven Levico Terme (1.693 m). Vanaf hier lopen we via een glooiend pad door het bos en daarna met een mooi uitzicht op de omringende bergwereld en Val dei Mocheni via SAT-route nr 325 onder de Panarotta. Vrij snel komen we bij ‘la Bassa’ waar je ook rechtsom naar de top Panarotta kunt wandelen maar wij gaan rechtdoor met het zicht op Monte Fravort. Nu wordt het warm want de zon heeft op deze bergkam vrij spel. We kunnen met dit heldere weer ver kijken, zelfs tot de Brenta Dolomieten en staan dus regelmatig stil om daarvan te genieten en even uit te rusten. De top ligt op 2.347 m. en daarna volgt direct een pittige afdaling en opnieuw een stijging waar we steeds alert moeten zijn, maar het uitzicht blijft adembenemend. Puur en authentiek zijn zeker de woorden die bij deze omgeving horen. Bij Passo la Portella (2.150 m) gaat de route sterk afdalend retour via de 371 en 372 richting ‘la Bassa’ en Panarotta. Echter wie nog poeier in de benen heeft, kan ook de route nr. 325 verder volgen tot het fraaie Lago Erdemolo. Dit hartvormige meertje bij de gelijknamige hut is ook vanuit Palu di Fersina te bereiken. Wie dit meertje aan wil doen, moet rekenen op circa 2,5 uur en 406 hoogtemeters extra.

Valsugana Lagorai ligt in de Noord-Italiaanse regio Trentino. Afstand vanaf Utrecht ca 1100 km, met de trein naar Trento en overstappen op boemel naar Valsugana. Danwel vliegen is mogelijk op Verona, Venetië of Milaan-Bergamo. Meer weten over wandelen in Valsugana Lagoria? Hier vind je alle informatie!

Meer inspiratie

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!