Wandelen Ramsau am Dachstein

Vakantie in de Alpen: Ramsau am Dachstein in Stiermarken

amsau am Dachstein is een langgerekt dorp dat toegang geeft tot de zuidzijde van de Dachstein, een karstgebergte dat sinds 1997 op de Unesco Wereldnatuurerfgoedlijst staat. Het almplateau zelf waarop Ramsau ligt is naar het zuiden georiënteerd en heeft daardoor veel zonuren. In de winter is het een van de sneeuwrijkste plaatsen van de Oost-Alpen. Verschillende recreatiemogelijkheden garanderen dat jong en oud ruimschoots aan hun trekken komen. Wat dacht je van twaalf via ferrata’s waaronder twee speciaal voor kinderen, of (voor de durvers) ’s zomers schansspringen op de borstelbaan?

Bezienswaardigheden in Ramsau am Dachstein

Een greep uit het enorme recreatieaanbod: het Alpinmuseum in de Austriahütte, de burcht Strechau, zwemvijver, bobsleebaan, avonturenpark Planai (Schladming), ezelrijden, parapente, rafting, klimmen, huttentochten, overdekt zwembad, sauna, schnitzeljacht, minigolf, golf, kegelen, het stropersmuseum (Wilderer Museum) en het Lodenwalke-museum 

Met de kabelbaan vanuit Salzkammergut/Obertraun (85 km rijden vanaf Ramsau) naar de wereldberoemde ijsgrotten aan de noordzijde van het Dachsteinmassief. Het gaat om grotten in de karst waarin oppervlaktewater is doorgesijpeld en bevroren tot enorme ijsformaties.

Kortingskaart

De meeste hotels en pensions in Ramsau en omstreken verstrekken ’s zomers de interessante Schladming-Dachstein-Sommercard aan hun gasten. Deze biedt gratis toegang tot, of een flinke korting op zeer veel attracties en activiteiten en ook op de wandelbussen en kabelbanen in de omgeving. Kijk voor volledige informatie op de website.

Beste periode

Ramsau am Dachstein kan eigenlijk het hele jaar door als uitgangspunt gebruikt worden. Winter en zomer het populairst. Maar ook het najaar, als de bossen rood en geel kleuren, is er prachtig. Vanzelfsprekend zijn de via ferrata’s vooral een zomerliefhebberij (hou het weer in de gaten!). Hou er rekening mee dat de hoogalpiene routes in voor- en najaar slecht begaanbaar kunnen zijn en in de winter zo hun eigen vaardigheden vergen.

Wandelen rondom Ramsau Am Dachstein

Er zijn veel wandelingen van alle moeilijkheidsgraden te maken in de omgeving van Ramsau Am Dachstein. Zoals bijvoorbeeld de wandeling Naar ‘das Tor’ .
Meer wandelingen in de omgeving van Ramsau am Dachstein, klik hier.
Meer alpinetochten in de omgeving van Ramsau am Dachstein, klik hier.
Meer via ferrata’s in de omgeving van Ramsau am Dachstein, klik hier.

Wandeltocht naar ’das Tor'

•    Vertrek- en eindpunt: Türlwand (1692 m), beginpunt van de kabelbaan naar de Hunerkogel aan het eind van de Dachsteinstraße (tolweg, busverbinding met Ramsau).
•    Duur en hoogteverschil: 4 à 4½ uur; 710 m omhoog, 710 m omlaag.
•    Karakter: afwisselende wandeling over route met panoramisch uitzicht. Het pad naar das Tor kent enige zigzags en los puin. Geschikt voor wat grotere kinderen.
Tocht: De wandeling begint op de Türlwand bij het dalstation van de Dachstein Seilbahn. Dit is een knooppunt van vele wandelpaden en daarom een geliefd start- en eindpunt. Van hieruit loopt een breed wandelpad naar de Dachstein-Südwandhütte. Deze ligt op een puinhelling onder de grote Zuidwand van het Dachsteinmassief.
Verder westwaarts gaat de route naar een bergpas, das Tor (2033 m), waarvan het laatste halfuur steil omhoog gaat. Daarna gaat de wandeling over puin en open naaldbos bergwafwaarts naar de prachtig gelegen Bachlalm (1490 m), een perfecte plek om wat te eten en te drinken. Hiervandaan door het bos licht stijgend terug naar de Dachstein-Südwandhütte en retour naar de Türlwand.

Kabelbanen

De Dachsteinstrasse net buiten Ramsau is een tolweg die voert naar de Türlwand (1700 m), het beginpunt van de kabelbaan naar de Hunerkogel (Dachsteingletscherbahn, actuele tarieven te vinden op www.dachsteingletscher.at) en ook van vele wandeltochten. De kabelbaan opereert van eind mei tot eind november. De Dachsteingletscherbahn geeft toegang tot de Hallstätter gletsjer en het hooggebergte rondom de Dachstein. Boven bij het station is er een skywalk (uitzichtplatform met glazen vloer) en een ijsgrot met uitgehouwen sculpturen die bezocht kan worden.

Met de Sommercard  is de tolweg gratis en kan men ook maximaal één keer per week gratis gebruik maken van de kabelbaan naar de Hunerkogel. Andere kabelbanen die als goede uitgangspunten voor tochten kunnen dienen zijn de Rittisbergbahn (stoeltjeslift vanaf de Badesee) naar de gelijknamige heuvel boven Ramsau Schildlehen en de Planai Seilbahn vanuit Schladming (beide in de Sommercard inbegrepen). Vanaf deze laatste heeft men een prachtig uitzicht op het hele Dachsteinmassief en kan men wandeltochten maken in de Schladminger Tauern.

Berghutten           

Adamekhütte (2196 m), tel. +43(0)6645473481
Austriahütte (1638 m), tel. +43(0)6641569081
Bachlalm (1496 m), tel. +43(0)81439
Dachstein-Südwandhütte (1871 m), tel. +43(0)368781509
Seethalerhütte (Dachsteinwartehütte, 2740 m), tel. +43(0)6643240640
Guttenberghaus (2146 m), tel. +43(0)368722753
Simonyhütte (2296 m), tel. +43(0)362252322
Silberkarhütte (1223 m), tel. +43(0)368781377

Meer informatie over alle hutten op en rond het Dachsteinmassief is op te vragen via de website van de Oostenrijkse Alpenvereniging.

Logies 

In Ramsau staan tientallen hotels en pensions, van eenvoudig tot luxueus. De prijzen zijn over het algemeen heel redelijk. Een aanrader en de plek waar ik verbleef is het Ennstaler Hof, voorzien van sauna, met een voortreffelijke keuken, een dito wijnkaart en aardige bediening.  Ook Hotel Rösslhof is aan te bevelen en is veel kleiner maar erg gezinsvriendelijk.
Meer onderkomens zijn te vinden op de website van het lokale bureau voor toerisme.Er is ook een camping genaamd Ramsau Beach Camping.

Berggidsen

Team Bergführerbüro Ramsau am Dachstein bestaat uit zes gidsen: Willy Wieser, Peter Perhab, Hans Prugger, Walter Walcher, Heri Eisl en Api Prugger: www.bergsteigerschule.net.
Eenmaal ter plekke, kan een gids ook gecontacteerd worden via de plaatselijke VVV.

Vervoer

Auto: via München en Salzburg, dan Filzmoos of Schladming. Vanaf zowel Utrecht als Brussel is de afstand ongeveer 1000 km.
Trein: verbinding met Schladming via Keulen, Frankfurt, München en Bisschofshofen. Het aantal overstapstations varieert nogal, net als de reistijd, die varieert van ongeveer 13 tot ongeveer 18 uur. In Schladming gaan bussen en taxi’s naar Ramsau.
Vliegtuig: Salzburg is de dichtstbijgelegen luchthaven. Treinverbinding met Schladming. ‘s Zomers zijn er geen directe vluchten vanuit de Benelux.

Vervoer ter plaatse

Bijna alle startpunten van de genoemde tochten zijn per auto bereikbaar.
Er zijn vele en goede busverbindingen. Zeker de wandelbusverbindingen zijn handig. Er zijn verbindingen met Schladming, Kulm, Schildlehen, en een lijn richting het oosten, naar Ramsau Rössing, Lodenwalker en Burgstaller, waardoor je eigenlijk de auto kan laten staan. Rijden met de wandelbus is gratis voor wie in bezit is van een Sommercard.

Meer informatie

www.ramsau.com – overzichtelijke site (deels Nederlands) van het plaatselijke bureau voor toerisme. Ook handig om het weerbericht in de gaten te houden.
www.schladming-dachstein.at – site van het regionale bureau voor toerisme.
www.dachstein.at – site van het VVV van Gosau, aan de noordwestkant van het massief.
www.rittisberg.at – zwemvijver, zomerbobsleebaan, Hochseilgarten en sprookjeswandelpad voor de allerkleinsten.
www.viaferrata.nl/dachstein en www.via-ferrata-dachstein.at – praktische informatie over de via ferrata’s in Ramsau.

Kaarten

ÖeAV Karte nr. 14 – Dachsteingebirge, 1:25.000
Kompass nr. 031 – Der Dachtstein Ramsau-Filzmoos, 1:25.000

Publicaties

Wanderführer Ramsau am Dachstein – die 50 schönsten Wanderrouten, Reinhard Lamm, Ed. R. &B. Lamm, 2007. Handig en compleet gidsje voor de recreatieve wandelaar, alleen verkrijgbaar bij het lokale bureau voor toerisme. Veel wandeltochten voor gezinnen beschreven.
Dachstein-Tauern, Sepp Brandl, Rother Wanderführer, 2009, ISBN 9783763341962
Dachstein Ost, Willi End, Rother Alpenvereinsführer, 2008, ISBN 9783763312344
Dachstein West, Willi End, Rother Alpenvereinsführer, 2008, ISBN 9783763312351

Ramsau am Dachstein vormt het centrale thema in Bergen Magazine nummer 2 2010

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?