wintersporten lente

Van de sneeuw genieten in de lente? Vroeg op!

Lenteskiën is helemaal zo gek nog niet. In tegendeel: wintersporten in de vroege lente heeft zo z’n voordelen: meer kans op zon, warmere temperaturen en een beetje meer rust. Wil je daar optimaal van genieten? Dan moet je wel je wekker vroeg zetten!

De zachtere temperaturen in de lente hebben namelijk wel één nadeel. De sneeuw wordt ook wat zachter. Of liever gezegd: de sneeuwcondities nemen af. Dat betekent niet dat je meteen een lawine over je heen kan krijgen, of dat je totaal niet meer kan skiën, maar optimaal is het allemaal niet meer. Tenzij…

Je vroeg op gaat. De zon doet er namelijk even over om de sneeuw echt te verwarmen. Daartegenover staat dat het laatste deel van de nacht, vlak voordat de zon boven de bergen uitkomt, altijd het koudste is. Hoe dichter je op dat koudste moment van de nacht in de sneeuw staat, hoe beter die sneeuw is. Oftewel: vroeg uit de veren, zodat je vroeg op de piste staat! Dan is de sneeuw het beste. 

Ben je echt geen ochtendmens? Dan hebben we nog een paar argumenten:


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Zonsopkomst

Een zonsopkomst móet je eigenlijk eens meemaken in de bergen. Zowel ’s zomers als ’s winters wordt de zonsopkomst vaak beschouwd als één van de ultieme ervaringen in de bergen. Zorg ervoor dat je iets voor de zonsopkomst opstaat, maak een lekkere warme kop koffie of thee om je dag warm mee te beginnen en geniet van jouw uitzicht op de wereld die langzaam wakker wordt. Helemaal mooi is het als je dat niet voor het raam van je hotel of chalet doet, maar als je echt de bergen in kan. Sommige bergbanen hebben speciale gelegenheden waarbij ze extra vroeg starten, zodat je helemaal bovenaan de piste van het uitzicht kan genieten. Kleed je warm aan, neem je ontbijtje mee -inclusief een thermoskannetje met die koffie of thee en geniet boven op de berg van het uitzicht en ski daarna naar beneden! 

Warmte op het terras

Als de ochtend het koudste moment van de dag is, is de namiddag vaak het warmst. De zon staat dan nog redelijk hoog aan de hemel, waardoor de zonnestralen al echt wat warmer aanvoelen. En omdat de zon al een tijdje vrij hoog aan de hemel staat, hebben de grond en de lucht al relatief veel van die warmte kunnen opnemen. De sneeuw is daardoor slechter, maar uit de wind en in het zonnetje op een terras, kan het al warm genoeg zijn om je jas open te laten, of met een beetje geluk al uit te doen! Insmeren met zonnebrand, zonnebril op je neus en je waant je al bijna in de zomer. 

Tijd voor vertier naast de pistes

De lente is vaak het seizoen dat er naast de pistes van alles te doen is. Natuurlijk is er de après ski, veel skigebieden maken daar in de laatste weken van het wintersportseizoen een enorm spektakel van. Maar als je het liever rustiger aan doet, kun je soms ook genieten van allerlei andere bijzondere activiteiten. Vooral carnaval is een hoogtepunt. En als het wintersportseizoen tot Pasen gerekt kan worden, kun je zelfs nog genieten van bijzondere paastradities

Als er geen feesten en tradities gaande zijn, kan je natuurlijk ook nog genieten van allerlei andere activiteiten. Als je vroeg klaar bent met skiën, heb je nog een hele middag de tijd om bijvoorbeeld een stadje of dorp in te gaan voor een goed museum, of om gewoon even lekker rond te dwalen!  

 

 

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past