De Mont Blanc van de 'achterkant'. Foto Frank Peters

Verhaal achter de foto: Eén berg, twee karakters

Elke zichzelf respecterende bergliefhebber zal 'm uit het blote hoofd kunnen tekenen. Hij is dan ook de hoogste van alle Alpentoppen en één van de meest beklommen bergen ter wereld. Maar het beeld dat we hebben van de Mont Blanc is vooral bepaald door foto's, schilderijen en tekeningen vanuit de omgeving van Chamonix.

Tekst en foto: Frank Peters

 

De aanblik vanuit de omgeving rond Courmayeur in Valle d'Aosta is veel minder bekend, maar eigenlijk is deze 'achterkant' onterecht zo onderbelicht gebleven. Monte Bianco is robuuster en daardoor misschien wel interessanter. Niet dat suffe ronde dakje, maar een keihard ruig massief met een plakkaat ijs op de top! Minder geliefd, meer karakter.

Om 'm te fotograferen, moet ik overigens wel vroeg mijn bed uit. Monte Bianco is namelijk het mooist bij zonsopgang, heb ik gisteravond tijdens de zonsondergang geleerd.
Om kwart over zeven raakt het warme licht van de zon, de rotsen en het gras in de voorgrond. In de achtergrond scheren lang gerekte stralen over de bergkammen. De top wordt langzaam aan het zicht onttrokken door opkomende wolken, maar ik vind dat wel passend. Soms laat een verhulling meer zien dan de naakte waarheid.

Door z'n woeste karakter lijkt Monte Bianco me ontoegankelijker en ondoordringbaarder dan z'n Franse voorkant. Ook de geschiedenis ervan. Balmat, Paccard en 8 augustus 1786 zijn bekend, maar over de eerste beklimming vanuit Italiaanse kant, kom ik niet veel te weten. In 1890 schijnt een latere paus 'iets' rond Monte Bianco te hebben gedaan, maar of ie ook de top heeft bereikt, is me een raadsel.

Ik maak een paar opnames, maar die van 07.23 uur, met diafragma f/16 voor veel scherptediepte, sluitertijd 1/10 seconde voor het vastleggen van beweging in het gras, ISO 100 en m'n zoomlens op de maximale 16 mm, vind ik uiteindelijk de mooiste. Daarna daal ik tevreden af naar de berghut. Tijd voor het ontbijt en wat extra onderzoek.

In de refuge weet geen mens iets over de eerste beklimming van de Mont Blanc vanuit Italiaanse kant, maar één van de aanwezige berggidsen haalt via z'n iPad een Wikipedia pagina tevoorschijn. In 1890 zou Achille Ratti samen met Luigi Grasselli als eerste de Mont Blanc zijn afgedaald aan Italiaanse zijde via Glacier du Dome. Ratti blijkt op latere leeftijd inderdaad paus te zijn geworden, paus Pio XI (tussen 1922 en 1939). Over Pio XI zijn hele verhandelingen geschreven en meerdere bronnen beschikbaar, maar de prestaties van Achille Ratti blijven onderbelicht. Het is niet eens duidelijk of hij en zijn klimpartner op de top hebben gestaan. Het lijkt het lot van de achterkant, verpersoonlijkt in een man met twee namen. Zoals Mont Blanc en Monte Bianco. Twee karakters, twee verhalen, ongelijk verdeeld, maar één berg.

Locatie: Valle d'Aosta, Italië


Verhaal achter de foto - augustus 2012

Meer inspiratie

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen