kinderen voorbereiden bergtocht

Vier tips om je kinderen goed voor te bereiden op een uitdagende wandeling

Met kinderen de bergen in, dat kan gewoon. Sterker nog, uit ervaring kunnen we zeggen dat dat ontzettend leuk is! Natuurlijk bereid je een bergtocht met je kinderen goed voor. Maar natuurlijk moet je ook de kinderen zelf een beetje voorbereiden op wat ze te wachten staat. 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zelf zijn we ons vaak redelijk bewust van wat ons te wachten staat, maar voor kinderen kan de bergwereld soms een andere planeet lijken. Daarom is het goed om ook de kinderen al wat voor te bereiden op jullie tocht, zodat niet alleen jij, maar ook je kinderen goed voorbereid zijn op hun tocht in de bergen. 

Kennis over de bergen 

De bergen zijn soms een totaal nieuwe wereld. Vertel ruim va tevoren wat jullie allemaal gaan doen en wat jullie willen doen. Maak samen wat plannen voor de vakantie. Dat wakkert de voorpret vaak al aan, maar het is ook een mooie gelegenheid om zo nu en dan een paar do’s en don’ts door te spreken. Stelt je kind een té zware tocht voor? Leg dan uit waarom dat niet gaat en leer elkaar op die manier iets over de veiligheid in de bergen. Besteed niet alleen aandacht aan de route, hoogteverschillen en veiligheid, maar ook aandacht aan mooie uitzichtpunten, planten en dieren die je onderweg tegen kan komen. Maak de tocht van te voren al avontuurlijk! 

Fysieke voorbereiding 

Zorg ervoor dat je kinderen voldoende fysiek fit zijn voordat je aan een bergwandeling begint. GA ruim voor je bergvakantie al met enige regelmaat wandelen en fietsen. Zo kom je samen al in conditie voor je tocht.


Met het hele gezin de bergen in? Redacteur Sean doet het vaak, samen met zijn jonge kinderen. In Bergen Magazine 3 van 2023 is hij samen met zijn gezin kidsproof op pad en dat levert elke dag weer lastige keuzes op: Wordt het een Alpenuitzicht in het Presanellamassief, of wordt het toch de kalksteenwereld van de Brenta-Dolomieten?

Bestel


Uitrusting 

Zorg voor geschikte kleding en uitrusting voor je kinderen. Denk aan stevige wandelschoenen, comfortabele kleding in lagen, een pet, zonnebrandcrème, een regenjas en voldoende water en snacks. Veel kinderen vinden het helemaal niet erg om een aantal van die dingen zelf te dragen. In tegendeel, als je de bergen in gaat, hoort een rugzak erbij. Veel kinderen willen dan ook graag zelf wat spullen dragen. Maar er niet te veel spullen in. Een knuffelbeest, een verrekijkertje en een flesje water zijn vaak al ruim voldoende. 

Geniet en respecteer de natuur 

Moedig je kinderen aan om te genieten van de schoonheid van de bergen en om respectvol om te gaan met de natuur. Leer ze waarom ze geen sporen achter moeten laten (afval), maar ook over de dingen die ze kunnen zien. Marmotten, gemzen, vogels. Maar bijvoorbeeld ook van verschillende dingen in het landschap of het weer. Een onweersbui in de bergen kan immers een stuk spectaculairder zijn dan ‘thuis’ en je kind daar een klein beetje op voorbereiden, kan geen kwaad. 

 

Meer inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?