Wandelen in Schotland. door Bert Vonk

Wandelen door Loch Lomond & The Trossachs en Cairngorms

De nationale parken Loch Lomond & The Trossachs en Cairngorms met de noordelijk daarop aansluitende Speyside liggen in de Grampian Mountains, de bergrug die zich van zuidwest naar noordoost door centraal Schotland uitstrekt. De toeristendorpjes in Loch Lomond & The Trossachs zijn gemakkelijk te bereiken vanuit Glasgow; het belangrijkste plaatsje van de Gairngorms is Aviemore, vijftig kilometer ten zuidoosten van Inverness. Beide parken zijn een eldorado voor hillwalkers. Door het dal van de Spey River loopt het beroemde langeafstandswandelpad The Speyside Way van Buckie naar Kincraig.

Beste periode

Voor de hoge toppen is het hoogseizoen juni t/m augustus; er zijn dan wel veel steekvliegjes (midges). Mei en september hebben milde temperaturen, relatief stabiel weer en weinig steekvliegjes. Eind oktober zijn de herfstkleuren prachtig, maar moet je rekening houden met koud en onstabiel weer.

Vervoer

Balloch aan de zuidkant van het Loch Lomond is per trein bereikbaar vanuit Glasgow. Aviemore is per trein te bereiken vanaf Inverness. Verder rijden er bussen en op de diverse meren zijn er bootdiensten. Voor details zie: www.travelineschotland.com.

Boven Aviemore brengt een kabeltram toeristen naar het Ptarmigan Restaurant vlak onder de top van de 1245 meter hoge Cairn Gorm. Let op: je kunt daar alleen van het uitzicht genieten, eten of een begeleide excursie naar de top van de Cairn Gorm maken. Bergwandelaars mogen alleen afdalen met de kabeltram.

Beschreven tochten

• Speyside Way

Tweedaagse tocht van Cromdale naar Aviemore;

Lengte en hoogteverschil: ong. 30 km, grotendeels vlak.

Goede paden. Veel bos en heide. Je passeert diverse dorpen (Grantown, Nethy Bridge, Boat of Garten), waar koffiegedronken, geluncht of gefoerageerd kan worden. Mooi uitzicht op Cairngorm Mountains.

Tip: Er wordt gewerkt aan een verlenging van de Speyside Way tot Kingussie (ong. 20 km). Op dit traject loop je door het wonderschone Inshriach Forest met diverse schilderachtige meertjes.

• Cairngorm National Park:

Traverse van de Meall a’Bhuachaille (810 m) via Ryvoan Bothy; goede paden.

Duur en hoogteverschil: 3 uur, 520 m stijgen en dalen.  

Start- en eindpunt: Glenmore Forest Park Visitor Centre (per bus en auto te bereiken vanuit Aviemore).

Tip: Je kunt de tocht ook uitbreiden door verder te lopen over de Creagan Gorm en de Craiggowrie (totaal 6 uur) en zo 3 corbets op 1 dag te traverseren.

• Loch Lomond & The Trossachs National Park:

Beklimming uitzichtsberg Ben A’an (461 m) boven Loch Katrine.

Duur en hoogteverschil: 2 uur, 250 m stijgen en dalen. 

Start- en eindpunt: Car Park Ben A’an aan het Loch Achray.

Kleine tocht met een verrassend alpien gevoel. Fenomenaal uitzicht op het Loch Katrine. Goed, maar wat modderig pad. Rotherführer nr. 8.

Beklimming Ben Lomond (974 m)

Duur en hoogteverschil: 6 uur, 966 hoogtemeters. 

Start- en eindpunt: Car park Rowardennan Hotel aan de oostoever van het Loch Lomond. Afdaling eventueel via Ptarmigan. Goede paden. Rotherführer nr. 7.

Onze tips

• Fiacaill ridge – wie kennis wil maken met de beginselen van het scramblen doet de Fiacaill ridge naar het plateau van de Cairn Gorm. Van daaruit kun je de een na hoogste top van Schotland beklimmen: de Ben Macdui (1309 m).

• The Glenlivet – bezoek de oudste whisky distillery van Schotland. Deze ligt aan een mooie aftakking van de Speyside Way en het bezoek kan dus ook worden gecombineerd met een mooie wandeling.

Kaarten

• Harvey, Speyside Way, 1:40.000. De hele route van Buckie naar Kincraig op één kaart.

• Ordnance Survey Maps nrs. 36 Grantown & Aviemore, 56 Loch Lomond & Inverary en 57 Stirling & The Trossachs, 1:50.000

Leestips

• Speyside Way – Dava Way – Moray Coast Trail, Alan Castle, Cicerone, ISBN 9781852846060
• The Rough Guide to Scottish Highlands & Islands, Rob Humphreys & Darren (Norm) Longley, Rough Guides, ISBN 9781409339861
• Rother Wanderführer Schottland, Ralf Gantzhorn, Rother Verlag, ISBN 9783763340019
• 'Over Corbets en Munro's in een woest land' door Bert Vonk in Bergen Magazine 2016-4

Meer weten?

www.walkhighlands.co.uk/cairngorms
www.walkhighlands.co.uk/lochlomond  

Meer inspiratie
Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?