Adirondacks door Jonathan Vandevoorde

Wandelen in de Amerikaanse Adirondack Mountains

De Adirondacks zijn een massief van door gletsjers gebeitelde bergen tussen de 1000 en 1600 meter hoog in het noordoosten van de staat New York. Het Adirondack Park, dat al sinds 1892 bestaat, is een 26.000 km2 groot beschermd natuurgebied, niet zo heel veel kleiner dan België. Naast het wintersportplaatsje Lake Placid, waar in 1932 en 1980 de Olympische Winterspelen werden gehouden, zijn er een handvol ver uit elkaar liggende dorpen, honderden meren, moerassen en beken en een oneindig areaal wild bos.

Vervoer

Met Icelandair vlieg je dagelijks naar Boston of Montréal via een overstap op Keflavik Airport. Een gratis stopover (max. 7 dagen) op IJsland is het overwegen waard.

Met een huurauto (www.sunnycars.nl, geen extra kosten ter plaatse) rij je van Boston in 5 uur naar Lake Champlain. Daar met de veerboot naar Essex, dan nog ½ uur naar L. Placid. Je kunt er ook een paar dagen voor uittrekken want de rit door New England is in de herfst wondermooi! Vanaf Montréal is het ong. 2½ uur inclusief grensformaliteiten.

Slapen

Lake Placid heeft veel kamers, vooral in de duurdere klasse, maar er wordt bijgebouwd. Het North Woods Hotel in het centrum heeft een prima prijs-kwaliteitverhouding.

In Newcomb verbleven we in de schitterende B&B The Hootowl Lodge.

Wild bivakkeren is nergens in het natuurpark toegestaan. Op gezette afstanden staan spartaanse ‘kerststallen’ (lean-to’s) en zijn er een paar plekken voor een tent. Je kunt een lean-to niet reserveren dus je moet soms delen met anderen. Kampeerspullen zijn te huur in L. Placid zoals een hermetisch afgesloten berenton (bearproof cannister) voor je etenswaar. Raadpleeg ter plekke de waarschuwingen over open vuur maken en over beren.

Wandelen in de Adirondacks

Het natuurpark heeft ongeveer 3200 kilometer aan wandelpaden, de meeste goed gemarkeerd. Trailheads (startpunten) worden langs de weg aangegeven met een bord en er zijn enkele parkeerplaatsen. De wandelafstanden worden, zoals overal in Amerika, in mijlen vermeld i.p.v. tijd (idem op de kaarten). Hoewel de hoogteverschillen niet altijd groot zijn, vertragen boomwortels, omgevallen bomen, drassige bodem en grote keien de voortgang. De uitzichtpunten liggen ver uiteen omdat het gebied één groot bos is.

Berggidsen

Adirondack Mountain Club ADK.

Onze tips

Kleine dorpen en enkele stadjes zijn door wegen goed ontsloten:

• Wild Center (interactief museum) in Tupper Lake met veel informatie over fauna en flora. Met een ranger kun je een begeleide kajaktocht maken.

• Adirondack Museum in Blue Lake over de mensgeschiedenis van de streek.

• Sterrenkijkavond bij de Adirondack Public Observatory; de nachten zijn er gitzwart!

Kaart

In de plaatselijke handel zijn goede topografische wandelkaarten en gidsjes te koop. De kaart Trails of de Adirondacks High Peaks van de ADK (1:62.500) is gedetailleerd en voldeed uitstekend.

Leestips

• A Walk in the Woods, Bill Bryson, Black Swan Publ., ISBN 9781784161446. Hilarisch meesterwerk over een trektocht over de Appalachian Trail. Niet de Adirondacks, maar vaak erg vergelijkbaar. Ik moest vaak aan dit boek terugdenken. Slap vertaald in het Nederlands als Terug naar Amerika (ISBN 9789047100256)

• Bear Attacks, Their Causes and Avoidance, Stephen Herrero, Globe Pequot Press, ISBN 9781585745579. Voor als je nog geen fobieën hebt en je er eentje in je leven wilt .

Meer weten?

www.adirondackpark.com

www.adirondacksusa.com

www.adk.org

 

Meer inspiratie
Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden