Antholzerdal Frank Peters

Wandelen in het Antholzerdal

Het Antholzerdal ligt in Zuid-Tirol, Italië, en grenst aan Oostenrijk. De grensovergang is te vinden op het 2052 meter oge Staller Sattel (Passo Stalle), dat uitzicht biedt op het prachtige meer van Antholz aan de Italiaanse kant en de Obersee aan de Oostenrijkse kant. De pasweg is zo smal dat voertuigen om beurten mogen rijden om verkeersopstoppingen in de haarspeldbochten te voorkomen. Op de pas is een leuke eetgelegenheid: de Hexenschenke. Ook te vinden via facebook: www.facebook.com/ hexenschenke.stallersattel. Mocht je er iets te drinken of te eten bestellen, doe dan barman David Benato de groeten.

Slapen

Rieserfernerhütte (2791 m). Uitstekende hut met goed eten en prima kamers. Boven de hut ligt een prachtig uitkijkpunt over de Dolomieten.

Santeshotel in Antholz. Viersterrenhotel met sauna/wellness. Zeer vriendelijke bediening.

Camping Antholz.

Berggids

Andreas Messner 

Gelopen tochten

Staller Sattel – Hintereböden – Staller Sattel Duur en hoogteverschil: 2 uur, met Rote Wand 6 uur, 400 hoogtemeters, met Rote Wand 1000 m.

De route: Vanaf het Staller Sattel start een route richting de Rote Wand. Bij de derde splitsing rechtsaf richting Obere Steinzgeralm. Onderweg de top van de Hintereböden beklimmen. Er staat een mooi topkruis en het uitzicht op de Rieserfernerbergen is prachtig. Via de Obere Steinzgeralm de borden volgen naar de Steinzgeralm. Tijd voor een goede lunch en daarna terug naar de Staller Sattel. Variant: Met Rote Wand is het bij de derde splitsing rechtdoor naar de Rote Wand en vanaf de top afdalen richting Obere Steinzgeralm.

Bergeralm – Rieserfernerhütte Duur en hoogteverschil: 4 uur, 1100 hoogtemeter. De route: Naar Bergeralm boven Antholz rijden en daar parkeren. Borden Rieserfernerhütte volgen. Pittige klim door het bos en de Ampergarten richting een bivakhutje. Vervolgens via de steile maar prachtige Gemsbichljoch naar de Rieserfernerhütte lopen. Ruig terrein, maar goed begaanbaar. Bij het zwaarste gedeelte zijn trappen aangelegd.

Rieserfernerhütte – Magerstein Duur en hoogteverschil: 4 à 5 uur, 600 hoogtemeters. De route: Vanaf de hut door alpien terrein naar de Fernerköpfl (3249 m), waarbij het laatste stuk naar de top klauteren is. Klein stukje afdalen en over de gletsjer naar de Magerstein (3273 m).

Kaarten

• Tabacco nr 032 Valli di Anterselva e Casies / Antholzertal, 1:25.000

• Kompass Wanderkarte 057 Antholz/Anterselva- Gsies/Val di Casies, ISBN 9783850269704, 1:25.000

Meer weten?

• De website van Zuid-Tirol 

www.kronplatz.com/de/antholzertal 

Leestip: 

• De Stilte van het Antholzertal door Frank Peters in Bergen Magazine 3 van 2017. Een voorproefje vind je hier!

 

Meer inspiratie
Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)