Wandelen over de Hochschwab. Foto Jonathan Vandevoorde

Wandelen over de Hochschwab

We bewandelen de bergrug van de Hochschwab in de Oostenrijkse deelstaat Steiermark. Barre weersomstandigheden maakten van een driedaagse trektocht over deze hooglanden een bijzondere belevenis.

Beste periode

Afhankelijk van de ligging. Het beschreven noordelijke deel loop je van juni t/m september. In het jachtseizoen (vanaf 2de helft september) kunnen hutten gesloten zijn. Informeer ter plaatse bij het toeristenbureau. De etappes van het heuvelachtige zuiden kun je ook in lente en herfst lopen.

Vervoer ter plaatse

Met het openbaar vervoer is dit gebied niet al te goed ontsloten (www.oebb.at). Om vanaf het eindpunt van de beschreven route (Seewiesen) terug naar Eisenerz te komen, is een taxi, naast liften, het enige alternatief (ong. 80 km). In omgekeerde richting (Eisenerz – Seewiesen) rijdt een bus om 16:15 uur en ben je nog 3 uur onderweg.

Vom Gletscher zum Wein

Wandelen over de Hochschwab. Foto Jonathan VandevoordeVan noord naar zuid door Steiermark wordt momenteel een meerdaagse wandelroute uitgezet met deze naam. Er is een noordelijke en zuidelijke variant, respectievelijk 533 km (35 etappes) en 378 km (25 etappes) lang, waarbij tal van ‘zijsprongen’ uiteraard mogelijk zijn. Beide varianten beginnen aan de voet van de Dachstein, de hoogste berg van Steiermark, vandaar ‘gletsjer’ in de naam. De langere route eindigt in de wijnvelden bij het kuuroord Bad Radkersburg vlakbij Slovenië; de zuidelijke bereikt de wijngaarden rond Leibnitz, ten zuiden van Graz.

Een zeer complete website met alle informatie en handige downloadbare kaartjes is te vinden op: www.steiermark.com/de/urlaub/bewegen-und-natur/wandern/gletscher-wein-route

Gelopen route

Het beschreven traject tussen Eisenerz en Seewiesen komt overeen met de etappes 13 en 14 van de Nordroute van Vom Gletscher zum Wein. De daaropvolgende afdaling van het Schiestlhaus naar het gehucht Seewiesen is etappe 15. De route kan natuurlijk uitgebreid worden tot een rondtocht of in omgekeerde richting gelopen worden (zie ‘vervoer ter plaatse’). De hoogteverschillen zijn zelden meer dan 500 meter in één keer (de afdaling naar Seewiesen op dag 3 is 1250 meter dalen). Zowel de afstanden als de hoogteverschillen zoals aangegeven in de etappebeschrijvingen op de genoemde website lijken ons, in vergelijking met onze gps-tracks, aan de hoge kant.

De route is technisch en conditioneel niet moeilijk voor mensen met enige bergwandelervaring. Kortere stukken zijn soms erg steil. De markeringen zijn overal uitstekend. Het weer kan er echter snel omslaan en oriëntatie vormt bij slecht weer de grootste uitdaging. Een loopspoor is boven op het plateau op zicht niet altijd goed te volgen maar wordt aangegeven met palen; toch kan een gps bij slecht weer of mist een nuttig hulpmiddel zijn. Neem vooral een goede stafkaart en kleding voor elk weertype mee.

Dag 1

Eisenerz (Polster-bergstation, 1910 m) – Frauenmauer – Pfaffingalm – Sonnschienhütte (1523 m)
Duur en hoogteverschil: 13 km, 5½ uur, h415 m en i675 m.
Makkelijk terrein door voornamelijk bossen en bergweiden. Vertrek je beneden in Eisenerz zelf en volg je van in het begin de officiële route, dan mis je wel de mooie Frauenmauer (18 km, h1155 m, i300 m).

Dag 2

Sonnschienhütte – Hochwart – Fleischer Biwakschachtel – Schiestlhaus (2153 m)
Duur en hoogteverschil: 12 km, 4½ uur, 830 m omhoog en 240 m. omlaag.
Eerst bos, daarna een bijwijlen pittige klim naar de top van het kale en geëxponeerde karstplateau. Laatste kilometers nauwelijks hoogteverschil.

Dag 3

Schiestlhaus – Voisthalerhütte (1654 m) – Seewiesen (974 m)
Duur en hoogteverschil: 12 km, 3 uur, 90 m omhoog en 1250 m. omlaag.
Eerst stenig bergpad met enkele steile zigzagjes, naderhand in het dal brede wandelweg.

Slapen

Onze tip

Wandelen over de Hochschwab. Foto Jonathan VandevoordeBrauerei Erzbergbräu van Reinhold en Helga Schenkermaier in het centrum van Eisenerz. ‘Reini’ is brouwmeester en maakt zijn eigen bier in het café. Je kunt er onder andere gueuze en lambiek degusteren, en trappistachtig bier.

Kaart

Kompass, kaart 212 Hochschwab, Mariazell, Eisenwurzen, 1:50.000

Leestips

Rother Wanderführer Hochschwab – 50 Touren, Günter & Luise Auferbauer, Bergverlag Rother, ISBN 9783763341894

'Barre weersomstandigheden in de hooglanden van Steiermark', in Bergen Magazine 1, 2016

Meer weten?

www.hochsteiermark.at – website van de regio Bruck-Eisenerz.

www.steiermark.com – ook in het Nederlands.

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!