Wandeltoppen in de Alpen

Wat is een WANDELTOP?

Veel bergtoppen kun je wandelend bereiken. Heel veel. In Bergen Magazine nummer 1 van 2019 hebben we een overzicht van de 20 mooiste wandeltoppen van de Alpen. Maar we hebben met de jaren gemerkt dat ieders interpretatie van wat bergwandelen is, nogal kan verschillen. En dus ook ieders definitie van wat een ‘wandeltop’ is. De een loopt ’s zomers op gympen over brede grindwegen graag naar een terras op de alm en vindt zich een bergwandelaar. Een wandeltop is voor deze persoon dan misschien een groene bult, met een koe en een kruis erop. Daar zijn er duizenden van in de Alpen.

Onze definitie van een wandeltop is eenvoudig: elke bergtop die je over gemarkeerde paden kunt bereiken zonder klim- of klettersteiguitrusting. Maar dat betekent niet altijd dat de route ernaartoe ook makkelijk is.

Is het zwaar?

De vraag, of de tocht naar een bergtop zwaar is, kan niemand beantwoorden, tenzij jij zelf. Want wandelen naar een top kan een uitdaging zijn, vooral conditioneel. Ten eerste kan de klim erg lang zijn, en je moet ook nog weer terug. Het is in de meeste gevallen voor de hand liggend (en leuker) om een nacht in een nabijgelegen berghut door te brengen.

Ten tweede: hoe beter je conditie, hoe minder lastig het wordt. Je hoeft geen atleet te zijn, maar een goede basisconditie maakt de ervaring wel een stuk aangenamer. Loop je tijdens de klim al op je tandvlees, dan ben je eigenlijk reeds te ver en wordt de kans op ongelukken vele malen groter. Je bent immers minder alert als de vermoeidheid toeslaat en je bewegingen worden minder gecoördineerd. Geen wonder dat de meeste ongelukken tijdens de afdaling gebeuren (struikelen is oorzaak nummer één). Dus persoonlijke fitheid heeft wel degelijk ook met veiligheid te maken.

Is het ook moeilijk?

Veel (maar niet alle) toppen in onze selectie hebben een of meer korte passages die gezekerd zijn met vaste kettingen of een kabel, zoals je dat in de laatste meters op een steile pas ook wel eens hebt. Vaak loop je sowieso wel eens langs een afgrond of een loeisteile helling. Hoogtevrees hebben, helpt niet.

Een wandeltop ga je dus beter niet op slippers of gympen te lijf. We raden je aan om, naast een paar stevige bergschoenen, ook altijd wandelstokken mee te nemen, vooral voor de (soms lange) afdaling.

In de beschrijvingen proberen we de moeilijkheidsgraad van de route zo goed mogelijk aan te geven, gebruik makend van de Zwitserse schaal. Zo zul je vaak T3 en T4 tegenkomen.

Gaan dus?

Even wachten nog… Naast bovengenoemde aspecten die te maken hebben met je gesteldheid en het terrein, moet je uiteraard ook het weer in de gaten te houden. Een topkruis of vaste ketting trekken de bliksem aan. Daar wil je echt niet in de buurt van komen als een onweer losbarst!

In de bergen is een snelle weersomslag altijd mogelijk, vooral in de zomermaanden. Houd daar rekening mee. Doorgaans is het boven op een top sowieso een flink stuk kouder en winderiger dan beneden, vooral ’s ochtends. Neem dus een trui en regenjas mee in je rugzak en, voor de innerlijke mens, voldoende water en (kracht)voer, en maak die toppensneller in je wakker!

In Bergen Magazine 1 van 2019 vind je ons overzicht van de 20 mooiste wandeltoppen van de Alpen.  

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer