Wildkamperen in de Alpen. Foto: Matthieu Veldhuis

Wildkamperen in de Alpen

Wie wil dat nu niet: rugzak op, het hooggebergte in en je overgeven aan de elementen? Maar mag dat wel en hoeveel ervaring heb je nodig? Matthieu Veldhuis is oprichter van NatuurGeweldig. Hij ontwikkelt en begeleidt maatwerk wildkampeertochten in o.a. Zwitserland en Noorwegen en is een wildkampeerspecialist én ervaren genieter. In Bergen Magazine 1 2016 doet hij de kunst van het wildkamperen in de bergen voor ons uit de doeken.

Wildkamperen in de Alpen

Wildkamperen, wat is dat?

Er is een onderscheid tussen bivakkeren, wildkamperen en vrij kamperen. Bivakkeren is een ongeplande noodovernachting. Het wordt ook wel Alpinbiwak of noodbivak genoemd. Bij een bivak kan je een tent gebruiken, maar gebruikelijker is een bivakzak. Dit wordt in de Alpen getolereerd. Bij wildkamperen en vrij kamperen gaat het om een geplande overnachting. Deze vormen worden vaak door elkaar gehaald. Het begrip wildkamperen betekent een geplande nacht in het hooggebergte. Vrij kamperen is overnachten buiten campings, of andere ingerichte plekken en buiten het hooggebergte.

Wildkamperen in de Alpen.

Regels voor wildkamperen in de Alpen

De regels voor wildkamperen in de Alpen zijn zelden eenduidig. Ze verschillen van land tot land, van provincie tot kanton, van Jagdbanngebiet tot nationaal park of lokaal natuurgebied. Het is een jungle. Internet biedt veel informatie en toch kan je op de berg voor verrassingen komen te staan: verboden die je vooraf niet voorzien had.

  • Zwitserland. De basisregels van de Schweitzer Alpen-Club (SAC/CAS) vind je hier Je kunt er ook downloads vinden in 4 talen. De afzonderlijke kantons hebben zo hun eigen richtlijnen, regels en mogelijkheden. Een overzicht van de mogelijkheden per kanton vind je hier.
  • Duitsland. De richtlijnen over ‘zelten und campieren in den Bergen’ van de Deutscher Alpenverein (DAV) staan in een document dat je hier kan downloaden.
  • Frankrijk. Reglementen en richtlijnen voor wildkamperen in Frankrijk staan hier. Met interactieve kaart.
  • Italië. Elke gemeente of park heeft eigen regels. Zoek vooraf uit.
  • Oostenrijk. De informatie over ‘zelten und biwakieren im Gebirge’ van de Alpenverein Österreich vind je op de site van de OAV.

Meer weten over wildkamperen in de Alpen?

Meer inspiratie

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling