Winterse Warmte in Zuid-Tirol

Winterse Warmte in Zuid-Tirol

Griass di en Benvenuto

Tekst: Adri Ulfman; Beeldmateriaal:  IDM

Wie er nog nooit geweest is noemt het vaak in één adem met de Oostenrijkse regio. Een hardnekkig misverstand. Südtirol is namelijk onmiskenbaar Italiȅ! De ‘overblijfselen’ van de voormalige verbondenheid met de huidige Oostenrijkse regio Tirol zorgen voor een heel bijzondere mix van Oostenrijkse en Italiaanse sfeer, gebruiken en gewoontes.

Het passeren van de Brennerpas is al bijzonder en met deze indrukwekkende passagen komen we ineens in een geheel andere wereld terecht. We zijn onmiskenbaar in Italië aangekomen. En dat zien we niet alleen aan de (tweetalige) plaatsnaamborden!

300 zonnige dagen per jaar

Gemiddeld 300 zonnige dagen per jaar en de mix van mediterraan met alpine zorgen voor een setting waarin we na één bezoek voor altijd en eeuwig het onderscheid tussen de beide Tirols zullen blijven herinneren.En zeker ook als dit bezoek in de wintermaanden en in het kader van de wintersport(-vakantie) plaatsvindt.

Dolomieten

In Zuid-Tirol worden we onvermijdelijk geconfronteerd met de  Dolomieten. Dit indrukwekkende bergmassief is toegevoegd aan de lijst met werelderfgoederen vanwege de unieke (voor het Alpengebied) geologische ontstaansgeschiedenis;  250 miljoen jaar geleden waren de Dolomieten nog een reusachtig koraalrif in de prehistorische tropische Tethys-zee. Tegenwoordig steken de ruige rotstorens van de ‘bleke bergen’ boven de schitterende, witte sneeuwskristallen uit en vormen ze een prachtig décor voor onbegrensd wintersportplezier. Van vrijgezel tot familie, van jong tot oud, van sportief tot comfort-georiënteerd; een ieder kan hier zijn eigen, bijzondere Dolce Vita Erlebnis  vinden.

Zes prachtige skigebieden

De regio kent zes prachtige gebieden. Een rang-of volgorde, anders dan op basis van ligging of alfabetisch, zou elk van de gebieden tekort doen. Vandaar dat we de gebieden in dit artikel op alfabetische volgorde kort en aan u presenteren. In woord en beeld en uiteraard met een link naar een webadres waar meer informatie gevonden kan worden.

Alta Badia

130 kilometer pistes

In alle opzichten een regio voor genieters! Zowel voor families als fanatieke wintersporters. Het gebied ligt in het hart van de Dolomieten. Het pisteaanbod leent zich uitstekend voor het maken van skitochten en hier heb je ook een directe aansluiting op de beroemde Sella Ronda. De 130 kilometer pistes reiken op sommige plaatsen tot een sneeuwzekere hoogte van 2.778 meter.

Winterse Warmte in Zuid-Tirol

Eggental/Val d’Ega

90 kilometer pistes

In het Eggental overheerst vooral rust en schoonheid. De schilderachtige dorpjes zorgen te zamen met de rotspunten van de Dolomieten voor een prachtig décor. Met indrukwekkende panorama’s op  Rosengarten, Latemar en het Schlern massief. Naast skiën en snowboarden is het Eggental ook een hotspot voor langlaufers met meer dan 100 km aan langlaufloipes. Wie het avontuur zoekt kan spannende tochten maken op toerski’s of sneeuwschoenen. (Vergeet daarbij niet een van de skihutten in te plannen voor een of meerdere regionale specialiteiten!)

Kronplatz/Plan de Corones

119 kilometer pistes

Het Pustertal is in Nederland zeker geen onbekende. Compact, veelzijdig en familievriendelijk, zo laat de regio zich het beste omschrijven. De Kronplatz zelf torent 2.275 meter hoog boven de stad Bruneck uit en de top biedt een spectaculair 360 graden uitzicht op de Dolomieten. Het Messner Mountain Museum ter plekke is uiteraard ook een bezoek meer dan waard.
De 200 kilometer langloipes, onderdeel van Dolomiti Nordicski zijn zeker ook een belangrijk karakteristiek kenmerk van deze regio. Kortom, veelzijdig als geen ander…

Winterse Warmte in Zuid-Tirol

Ortlergebiet/Ortles

60 kilometer pistes

Het gebied is sneeuwzeker, het is hooggelegen, en is vooral voor de off-piste avonturier  een interessante regio. Het Nationale Park waarin de 3.905 meter hoge Ortler de natuur ‘bestiert’ zorgt voor een prachtig decor waar de echte natuurliefhebber en sportieve wintersporter zijn of haar uitdagingen zeker zal vinden.

Seiser Alm/Alpe di Siusi

65 kilometer pistes

Seiser Alm, het beste omschreven als een knusse, familieregio, ligt beschut tussen de bergen. Vanaf de pistes, langlaufloipes en winterwandelpaden – de regio wordt niet zonder reden een ‘Alpenweide’ genoemd- heb je dan ook een prachtig uitzicht op beroemde bergtoppen van de Dolomieten om je heen.

Val Gardena/Gröden

175 kilometer pistes

Het skigebied van Val Gardena is het grootste en bekendste van de regio. Hier is het mogelijk rond de beroemde Sella Ronda te skiën. Een uitdagende skitocht! Het skigebied is gekoppeld aan het Seiser Alm-gebied. Laat dus niet na dit gebied op een van de uitstapjes te bezoeken. Al was het maar voor de indrukwekkende, imposanten vergezichten! Naast zonnige, perfect geprepareerde pistes is Val Gardena ook de ‘place to be’ voor de meer mondaine terrassen, uitstekende gastronomie en een heel gezellige après-ski.

Reisinformatie:

Afstand:
980 kilometer vanaf Utrecht

Met de auto:
Via Duitse autosnelwegen, Brennerpas

Met de trein:
Via München of Innsbrück naar Bolzano/Bozen

Transfer:
Vanaf Bolzano/Bozen naar bestemming

Meer info:
suedtirol.info/heenreis

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer