Hoe moet je sneeuwschoenwandelen?

Hoe moet je sneeuwschoenwandelen?

Sneeuwschoenwandelen bestaat al duizenden jaren en elk jaar wordt het steeds populairder. Maar wist jij al dat sneeuwschoenwandelen een hele andere techniek heeft dan normaal wandelen. Maar wees gerust: die techniek is helemaal niet moeilijk. Hier lees je hoe je moet sneeuwschoenwandelen en wat er zo leuk aan is!

Wat is sneeuwschoenwandelen?

Sneeuwschoenwandelen verschilt weinig van bergwandelen. Je wandelt in een winters landschap waar de sneeuw al het geluid dempt, waardoor het lijkt alsof je ver weg bent van de druk bewoonde wereld. Het zal even wennen zijn om op sneeuwschoenen te kunnen lopen, maar oefening baart kunst! Als je kan bergwandelen zal je ook kunnen sneeuwwandelen. Ze zeggen zelfs dat het juist handig is om wat bergervaring te hebben. Om te gaan sneeuwschoenwandelen heb je wel een goede conditie nodig, want wandelen in de sneeuw is natuurlijk zwaarder. Wanneer je van de winter, sneeuw en een uitdaging houdt, zal dit misschien wel bij jou passen.

Tijdens het sneeuwschoenwandelen draag je speciale sneeuwschoenen. Deze sneeuwschoen is schoeisel dat het makkelijker maakt om door de sneeuw te wandelen. De sneeuwschoen verspreid het gewicht van de wandelaar over een groter oppervlak, zo zullen je voeten niet wegzakken in de sneeuw. Daarnaast gebruik je ook wandelstokken, die zorgen voor je balans en een betere afzet.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Hoe moet je sneeuwschoenwandelen?

De techniek

Wil je al wat oefenen voordat je op een berg staat, dat kan! En je hebt er niet eens sneeuw voor nodig! Zo kan je bijvoorbeeld als eerste een verbreding van de voetstand oefenen, zo voorkom je dat je steeds op je eigen sneeuwschoen gaat staan. Je kan ook gaan oefenen met het bergop- en afwaarts lopen. En als laatste kan je ook gaan oefenen met het gebruik van stokken. Maar hoe doe je dat?

  • Brede voetstand: Je plaatst je voeten iets breder uit elkaar dan normaal. Je sneeuwschoenen zijn immers iets breder. Probeer alvast te oefenen door tijdens een gewone wandeling je voeten wat breder te zetten.
  • Beweging: Je handen en benen bewegen diagonaal van elkaar, zo heb je een betere balans. Rechterarm en linkerbeen bewegen dus samen. Net als je linkerarm en rechterbeen. Zo oefen je de beweging van het wandelen met stokken alvast. Dit kan natuurlijk al met echte wandelstokken.
  • Voeten optillen: Tijdens het wandelen til je de sneeuwschoen net genoeg op zodat de achterkant van de sneeuwschoen net nog over de sneeuw sleept. Alleen als er al ‘sporen’ in de sneeuw zitten, til je de sneeuwschoen helemaal op, anders blijft die in het spoor hangen.
  • Als het terrein wat steiler wordt kan je het beste ‘zigzaggend’ omhooggaan. Loop je naar beneden dan neem je een actieve houding aan, dus je leunt niet naar achteren. Je buigt je knieën iets en probeert je gewicht naar voren, boven je sneeuwschoenen te houden.

Het leuke aan sneeuwschoenwandelen

  • Met sneeuwschoenwandelen kan je op een hele andere manier genieten van de winter. Met wat bergervaring is sneeuwwandelen voor alle leeftijden en niveaus geschikt, daarom is het een perfecte activiteit om samen te doen.
  • Sneeuwschoenwandelen is best gemakkelijk. Je zal dit waarschijnlijk sneller onder de knie krijgen dan skiën of snowboarden. 
  • Hoewel sneeuwschoenen wel een aardige prijs hebben, is dit eigenlijk wel het enige wat je nodig hebt. Dat maakt het goedkoper dan een aantal andere wintersporten. Daarnaast heb je misschien nog wat winterkleding nodig, maar de meeste beschikken daar al wel over. Je hebt in ieder geval geen dure skipas nodig!
  • Sneeuwschoenwandelen klinkt misschien wat niet heel spannend, maar je kan het zo uitdagend maken als jezelf wilt. Je kunt een rustig tempo houden, maar ja kan ook intensiever lopen. 

Locaties om te sneeuwwandelen

Zodra er sneeuw in de bergen ligt kan jij al je kans grijpen om te gaan sneeuwschoenwandelen. Je kan bijvoorbeeld van hut naar hut lopen. Zo kan je in je landen zoals Duitsland, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Finland, IJsland, Zweden en meer sneeuwschoenwandelen. En als er voldoende sneeuw ligt, kun je soms al in de Ardennen een poging wagen.

Meer inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?