Winterwandelen in het Sarntal. foto Jonathan Vandevoorde

Winterwandelen in het Sarntal in Zuid-Tirol

Het Sarntal (Valle Sarentino) ligt midden in de Sarntaler Alpen, net ten noorden van de Zuid-Tiroolse hoofdstad Bozen (Bolzano). Sarnthein (Sarentino) is het enige dorp van betekenis. De mensen spreken er Duits en houden hun tradities graag in ere. Vooral hun klederdracht is bekend. Het landschap rond Sarnthein kenmerkt zich door groene ronde bergruggen, wat het zowel ’s zomers als ’s winters tot een mooi wandelgebied maakt. Richting het noorden richting Durnholzer- en Pensertal is het landschap ruiger met toppen tot boven de 2700 meter.

Winterwandelen in het Sarntal. foto Jonathan Vandevoorde

Beste periode voor wintertochten

Voor sneeuwschoentochten zijn vooral de maanden januari tot en met maart geschikt. Als in het dal de sneeuw weg is, kun je op verschillende plekken makkelijk met de auto (of in Reinswald met de skilift) omhoog, waar nog prachtige tochten in de sneeuw mogelijk zijn.

Wintertochten Sarntal

Het bureau voor toerisme op het kerkplein geeft veel informatie over de winterse mogelijkheden. Ook het huren van sneeuwschoenen is er mogelijk en ook bij de skischool van Reinswald, tel. +39(0)471625330. Winterwandelen in het Sarntal. foto Jonathan Vandevoorde

Onze tips

Zuid-Tirol is een culinair paradijs en overal kun je uitstekend eten. Met het Auener Hof heeft Sarnthein ook zijn eigen Michelinsterrenrestaurant (en -hotel). Gisela en Heinrich Schneider laten je heel bijzondere gerechten proeven, bereid met ingrediënten uit de streek. Reserveren aanbevolen.

Uit de veelvoorkomende Latschenkiefer (bergden of pinus mugo) wordt olie gedestilleerd voor kosmetische producten zoals welruikende shampoo die lokaal te verkrijgen zijn.
 

Overnachten in het Sarntal

Op de website van het bureau voor toerisme is een lijst met accomodaties te vinden en kan online gereserveerd worden. Wij werden gastvrij verwend in het Botenhof, de mooi gerestaureerde traditionele boerderij van Maria en Albrecht Premstaller.

De Meraner Hütte (1960 m) van de Alpenverein Südtirol is een leuke winterwandelbestemming en je kunt er ook slapen. De hut ligt aan de rand van het skigebied Merano 2000.Winterwandelen in het Sarntal. foto Jonathan Vandevoorde

Vervoer

Er rijdt een lijnbus tussen Sterzing (aan de Brennerstrasse) en Bolzano. Zie de website van Südtirol Mobil.

Kaarten

Mapgraphic nr. 130 Sarntaler Alpen Winter. Skitouren, Schneeschuhwanderungen, Winterwanderwege, Langlaufloipen, 1:33.000. Goede winterwandelkaart specifiek voor sneeuwschoen- en langlauftochten.
Kompass Karte 056 Sarntaler Alpen; Monti Sarentini. Wander, Rad, Skitouren, 1:25.000.

Meer weten over het Sarntal?

www.sarntal.com – website van het bureau voor toerisme met winter- en zomertips en logeeradressen.
www.lust-auf-bauernhof.com – site met informatie over logeren op de boerderijen van Rother Hahn maar ook over typische streekproducten.
'Heksentoeren boven het Sarntal', Jonathan Vandevoorde in Bergen Magazine nr 4 2013
 

Laatst bijgewerkt november 2013

Meer inspiratie
Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden