Alles over huttentochten ter voorbereiding. Foto Jonathan Vandevoorde

Zelf van hut naar hut? Onze tips voor een geslaagde huttentocht!

Hoe plan ik een meerdaagse huttentocht? Wat moet ik meenemen tijdens een huttentocht? Hoe bereid ik me het beste voor? We krijgen geregeld vragen van lezers over waar en hoe je moet beginnen als je een huttentocht wilt lopen. De belangrijkste vragen en antwoorden hebben we hier verzameld. Doe er je voordeel mee. 

Voorbereiding

Waar kan ik een huttentocht ondernemen?

Dit is de meest gestelde vraag maar de enige die we niet kunnen beantwoorden! Er zijn letterlijk duizenden mogelijkheden te bedenken, vooral in de Alpen en de Pyreneeën is de dichtheid aan berghutten groot. En die zijn in allerlei combinaties ‘aan elkaar te knopen’. Wil je het ruig of wil je het groen? Wil je kortere etappes of houd je van een pittige uitdaging? Je begint je zoektocht op internet, met een kaart of met een wandelgidsje. En dan ga je puzzelen! (Of speel je liever op veilig en verkies je een kant-en-klare tocht, dan hebben wij voor jou hieronder een perfecte aanbieding).

Hoe stippel ik een tocht uit?

Kies eerst een bestemming en raadpleeg de toeristische website. Vaak vind je een overzicht van de berghutten met contactgegevens maar weinig meer. Soms staan op dergelijke sites ook ‘standaard’ huttentochten waarvan de beschrijving doorgaans vaag of zelfs gebrekkig is. Maar ze geven wel ideeën! 

Vervolgens ga je op een topografische wandelkaart van het gebied de verbindingen tussen de hutten bestuderen. Zo ontwerp je een routeplan, waarbij enige kennis van kaartlezen handig is als je lengte, hoogteverschillen, terrein en moeilijkheidsgraad van de etappes grofweg wilt inschatten.

In welk terrein is mijn huttentocht?  Foto Jonathan Vandevoorde

Hoe weet ik zeker dat mijn plan realistisch en haalbaar is?

De informatie die je verzameld en de route die je uitgetekend hebt hebt, moet je controleren. Alle gegevens vind je in de vele wandelgidsjes die over een gebied te krijgen zijn. Écht onmisbaar is de informatie die op de website van de berghut staat, die weer te vinden is via de officiële site van de alpenvereniging van het betreffende land (vaak hebben de hutten zelf ook nog een eigen website). Op zo’n pagina worden ook de verbindingen naar de omliggende hutten opgesomd: zo kom je er snel achter of een bepaald tracé bijvoorbeeld te zwaar is of te riskant vanwege een gletsjer, steenslag of sneeuwvelden vroeg in het seizoen. Dan moet je je route aanpassen. En als je het echt wilt weten kan bellen naar de huttenwaard altijd, ook buiten het seizoen. Aldus verfijn je gaandeweg de planning van je eigen huttentocht.

Informatiebronnen:

Mijn route is bekend. En nu?

Check op de site van elke hut (zie boven)eerst de periode van opening, want die kan nogal eens verschillen. Soms blijft een hut maar tot half september open, terwijl de volgende hut tot half oktober in bedrijf is.
Het is aangeraden om vooraf te reserveren, vooral in het weekend. Dat kan buiten het seizoen vaak via e-mail, maar ga er in het wandelseizoen vanuit dat de huttenwaard daarboven alleen maar een mobieltje heeft en geen internet!

In welk terrein is mijn huttentocht?  Foto Jonathan Vandevoorde

Wat kost een overnachting?

Hoewel de overnachtingsprijzen relatief democratisch blijven (rond de 22 euro), zien we de laatste jaren vooral de prijzen van maaltijden en drinken stijgen. Als lid van een erkende bergsportvereniging geniet je echter van een grote korting op de overnachtingsprijs en heb je ’s avonds vaak recht op een gunstig geprijsde dagschotel.
Je kunt lid worden van de bergsportvereniging bij ons (www.nkbv.nl of www.klimenbergsportfederatie.be ) of van een buitenlandse bergsportvereniging.

Welk weer wordt het in de bergen?

Een belangrijke vraag, want het bepaalt mede je uitrusting! Check op internet de weersverwachtingen, met name het weer in de bergen: zoek op termen als ‘Bergwetter’ of  ‘météo de montagne’. En doe dat niet alleen thuis, maar ook onderweg. Check de dag voordat je verder gaat even wat voor weer het morgen gaat worden. Heb je geen bereik met je telefoon, vraag het dan even aan de huttenwaard. Die is vaak op de hoogte van de laatste stand van zaken. 

Wat moet ik doen als ik moet annuleren?

Voor een overnachting in een berghut betaal je geen voorschot, je rekent ter plekke (contant) af. Het is echter een ongeschreven regel dat je je afmeldt als je tochtplannen wijzigen: anders gebeurt het dat een huttenwaard(in) een andere wandelaar een bed weigert, terwijl jij niet komt opdagen.

Veiligheid, fitheid en verzekering

Moet ik een goede conditie hebben?

Je hoeft geen atleet te zijn om te kunnen bergwandelen. Een hele dag wandelen met een rugzak in een omgeving waar niets vlak is vereist echter een goede basisconditie. Bovendien is de ene tocht de andere niet. In Wallis zijn de afstanden en hoogteverschillen gemiddeld groter dan bijvoorbeeld in Vorarlberg.
Je wandelt op een gemarkeerd pad: dat betekent evenwel niet dat je nooit een keer langs een afgrond of over grote rotsblokken moet lopen, of op korte passages de handen moeten gebruiken. Elementaire bergwandelervaring, tredvastheid en een zekere immuniteit voor hoogtevrees werken in je voordeel.

Ben ik goed verzekerd onderweg?

Als je op gemarkeerde bergpaden wandelt – wat je in principe doet tijdens een huttentocht - dan ben je door de doorlopende reisverzekering meestal gedekt voor ongevallen en repatriëring. “Meestal”, want de polissen verschillen onderling erg sterk van elkaar.
Lees daarom de kleine lettertjes! De verschillen zitten vaak in het al of niet terugbetalen van de kosten van een langer verblijf in een buitenlands ziekenhuis, extra verblijfskosten voor partner enz. En een uitkering voor nabestaanden zit er nooit in. Het kan daarom interessant zijn een tijdelijke ‘verzekering voor avontuurlijke sporten’ af te sluiten bij een verzekeraar, dat kan ook voor korte duur. Als lid van een bergsportvereniging kun je een goede doorlopende bergsportverzekering afsluiten.

Wat neem ik mee tijdens een huttentocht? Foto Jonathan Vandevoorde

Wat moet ik doen bij een ongeval?

Eerst: kalmeer het slachtoffer, zoek een veilige plek op (bijv. in de schaduw) en bied eerste hulp. Indien de situatie zo ernstig is dat de persoon niet meer verder kan, dan dien je het alpiene noodnummer te bellen (zie onder). Dat kan met je gsm als er bereik is. Een deskundige zal je gerichte vragen stellen om de juiste hulp te kunnen inschakelen.
Indien geen bereik: zet je gsm uit en weer aan en voer in plaats van de pincode meteen het Europese alarmnummer 112 in : je toestel zal het sterkste signaal zoeken i.p.v. dat van je eigen provider. Is er écht geen bereik, laat iemand hulp halen bij de dichtstbijzijnde hut of woning en blijft zelf bij het slachtoffer.
Is er geen bereik en er is niemand die je kan helpen, geef dan het alpiene noodsignaal: 6 keer per minuut (= om de 10 seconden) een duidelijk hoorbaar of zichtbaar teken. Dit kan met een zaklamp, spiegeltje, of door een fluitsignaal. Een fluitje behoort daarom tot de standaarduitrusting! Het antwoord is een signaal dat 3 keer per minuut wordt gegeven. Beantwoord dit signaal met 6x/minuut en wel zolang nodig is voor de bergredding om je te kunnen lokaliseren!
Daarna pas ga je de verzekeringsmaatschappij informeren over wat er gebeurd is.

Alpiene noodnummers: A = 140, CH = 1414, I = 118, F = 15. En anders 112 (Europa)

Uitrusting

Wat moet ik dragen en meebrengen?

Dat lees je in dit artikel.

Meer inspiratie
Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?