fjallraven expedition x latt jacket review

Uitgeprobeerd: Fjällräven Expedition X-Lätt Jacket

In de nostalgische Expedition 1974 serie biedt Fjällräven ook een licht donsvest aan dat je warm houdt tijdens activiteiten in de koude en compact op te bergen is. Ik mocht ‘m testen in – waar anders – het Zweedse noorden.

“Handig” was mijn eerste reactie toen ik ontdekte dat de X-Lätt een binnenzakje heeft voor bijv. mobieltje of portemonnee. Nog handiger bleek dat dit zakje, binnenstebuiten gekeerd, meteen ook dienst doet als opbergzakje waar je de hele jas in wegpropt. Hij weegt niks maar past er maar nét in, de rits kreeg ik niet meer dicht. Dit moderne vest, dat een lichte retro-look heeft die teruggrijpt naar een originele donsjas uit 1974, bestaat uit synthetisch dons, is volledig gerecycled en de buitenlaag kan bovendien tegen een spatje regen.

Maar of het mij warm houdt, wil ik vooral weten. Karrend van zuid naar noord door Zweden afgelopen oktober maak ik twee seizoenen in één week mee. In de herfst doet het vest prima zijn werk zonder shelljas eroverheen. Bovendien houdt hij de wind behoorlijk tegen, iets wat mij aangenaam verraste. Zodra de temperatuur echter onder de 10 graden duikt, is nog een laagje erbij wel lekker en als het vriespunt aangetikt wordt, kan de X-Lätt echt niet zonder dikke jas over ‘m heen.

Functioneel gezien is dit kledingstuk strak en simpel ontworpen. De diepe zakken zijn ruim en met stevige ritsen uitgevoerd. Stropkoordjes aan de binnenkant maken het mogelijk om de zoom om je middel aan te snoeren zonder dat je je opgewarmde handen aan de buitenlucht hoeft bloot te stellen. Het binnenzakje is zoals gezegd een pluspunt, de flubberdunne kraag echter heeft geen functie waardoor de koude toch naar binnen kruipt. Een buffje om doet echter wonderen.

Pluspunten: 

  • Licht (300 gr)
  • Extra binnenzak
  • Wind- en spatwaterdicht
  • Diepe zakken

Minpuntjes

  • Dunne kraag
  • Onvoldoende isolerend bij vrieskou

Adviesprijs € 199,95

Meer inspiratie

Uitrusting: 

Merk: 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?