Home » Vakantietip
rail away

Haal de bergenpracht in huis met het rustgevende Railaway

Even niet de mogelijkheid om af te reizen naar je favoriete gebergte? In deze tijd zijn daar helaas genoeg redenen voor. Maar om toch even de wereld om je heen te vergeten en de bergen naar je huiskamer te halen, is er Railaway. Het programma is vergeven van schitterende beelden en werkt bovendien bijzonder rustgevend.

Reis door de bergen op je eigen bank

Het fijne is, je hoeft voor deze dromerige trip alleen maar je televisie aan te zetten. Geen gedoe met tickets, vignetten, een doorlopende reisverzekering of andere zaken die bij het regelen van een vakantie komen kijken. De NPO zendt de Britse serie uit en je kunt de afleveringen ook via andere kanalen bekijken. Dvd's zijn te vinden bij menig kringloopwinkel of via tweedehands websites.

Al treinend tot rust komen

'Weemoedigheid, die niemand kan verklaren, en die des avonds komt, wanneer men slapen gaat', schreef Willem Elsschot al ruim een eeuw geleden. Vervang 'weemoedigheid' door 'gepieker' en je bevindt je weer in 2020. De stress van het dagelijks leven dringt zich immers vaak op als we de avond willen afsluiten. Hoe dat komt laten we in het midden, maar er iets tegen doen kan wel. Neem 's avonds wat rustgevendere materie tot je, en je slaapt rustiger. Ruil talkshows en het journaal in voor iets dat minder prikkelt. Dan kom je al gauw uit bij Railaway.

Cultstatus sinds 1996

Het programma bestaat al sinds 1996 en toont beelden van de mooiste treinroutes op aarde. Van Cuba tot India, van Australië tot de Zwitserse Alpen. Het format is oersimpel: je krijgt via de zalvende toon van de presentator/voice-over wat informatie over de rit en de omgeving te horen en de verbluffend mooie beelden doen de rest. Je hoort wel eens dat een stad er vanuit het perspectief van een rondvaartboot heel anders uitziet. Dat geldt ook voor gebergtes en andere landschappen die vanaf de rails worden waargenomen. Railaway heeft zich met dit concept een soort cultstatus verworven. Noem het programma op een feestje en iedereen zal toegeven het wel eens gezien te hebben, ook al is het niet de meest sexy tv.

Stefano Keizers: fan van het eerste uur

Stefano Keizers benadrukte het nog maar eens in de 5 Uur Show op 23 december: een uurtje of wat naar Railaway kijken zorgt voor kalmte onder de hersenpan. De treinroute die in de talkshow werd getoond betrof ook nog eens een langzame rit, dwars door bergdorpjes en langs bizar vormgegeven viaducten. Het is een heerlijk alternatief in tijden dat de bergen even te ver weg zijn.

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden