Home » Blogs

Mountainbikeleraar of bergwandelgids?

12 november, 2012 - 13:47 - septimontain

Mijn favoriete bezigheid in de zomer is het ontdekken van de bergen op de mountainbike. Waar liften open zijn pak ik de lift, gevolgd door een lange klim naar een volgende piek om vervolgens af te dalen over de mooiste singletracks. Onderweg genieten van de weergaloze uitzichten, het spotten van wildlife en hier er daar een mooie foto schieten voor het archief. Het lijkt me dan ook fantastisch om deze passie te delen met andere bikers, maar in Frankrijk heb je overal het zogenaamde brevat d'etat voor nodig. Zie het als een soort CIOS opleiding afgestemd op iedere tak van sport die je wilt onderwijzen/begeleiden.

Om in de toekomst onze gasten mee te kunnen nemen op de Franse singletracks heb ik dus het vereiste papiertje nodig. Tot voor kort had ik enige spijt nooit in Nederland een sportopleiding gevolgd te hebben en dacht ik dat het (enigszins verfranst) pas possible was het vereiste papiertje in Frankrijk te behalen. Maar als je iets echt graag wilt en erin gelooft dat het bij je past, waarom zou je er dan niet voor gaan?! Je kent ze vast wel (of misschien ben je zelf stiekem wel); zo'n persoon die net te vaak zegt: “had ik maar” of “ik zou eigenlijk wel willen dat”. Ik geloof dat het nooit te laat is om te veranderen en nieuwe bergpaden in te slaan om te voorkomen dat je over een paar jaar toch weer zegt; “had ik maar...”

Via de Franse zoekmachines kom er niet echt uit en dus besluit ik een afspraak te maken op het departementale ministerie van sport, om me voor te laten lichten over de mogelijkheden om MTB gids te worden. Hier kom ik erachter dat er 2 mogelijkheden zijn:

  • Het behalen van het brevat d'etat de cyclisme: een algemeen fiets diploma met een hele brede basis en het recht les te geven in wielrennen, baanwielrennen, BMX en mountainbike en waarbij de nadruk sterk ligt op fietstechnieken.
  • Of het worden van accompagnateur des montagnes: In het Engels mountainleader genoemd, een opleiding waarbij je opgeleid wordt tot bergwandelgids en alles leert over de bergomgeving en mensen mag meenemen op wandelingen op berg- en sneeuwschoenen, in het Franse raquettes genoemd.

Als vervolg op de AMM opleiding kun je nog een specialiteit kiezen, waarbij je in korte tijd verder opgeleid kunt worden tot bijvoorbeeld raftgids, kliminstructeur of mountainbikegids. Deze tweede optie spreekt me dan ook erg aan omdat zo dus wandel-, raquette- en MTB-gids te kunnen worden. Wel begrijp ik dat een en ander in de nabije toekomst gaat veranderen. Het mountainbiken is de laatste jaren namelijk geëvolueerd tot een sport met verschillende disciplines, van crosscountry tot downhill en alles wat daar tussen ligt. Dit vereist dus een gedegen en gespcialiseerde opleiding en men twijfelt of de basis van de accompagnateur opleiding nog wel voldoende kennis en kunde biedt.

Het gesprek met de vriendelijke ambtenaar motiveert me om nu echt aan de slag te gaan en m'n volgende droom te gaan volgen. Ik begeef me nogmaals op het Franse www om me verder te verdiepen in de toelatingseisen. En zo kom ik erachter dat ik het volgende moet gaan doen:

  • Het behalen van het EHBO diploma, PSC1 genaamd
  • Het opstellen van een portfolio met 20 bergwandelingen, bestaande uit 5 raquettetochten, 10 middellange wandelingen, 6 lange wandelingen en 1 meerdaagse trail.
  • Het inschrijven voor een voorexamen dat begin september plaats zal vinden

Volgens vele opleidingsinstituten was het pas possible nog voor de deadline van 14 juli het PSC1 te behalen, maar met enig doorzettingsvermogen bleek er toch nog ergens een plaatsje vrij te zijn. Het examen is niet al te moeilijk en ik krijg een voorlopig diploma mee. Samen met m'n complete dossier stuur ik deze twee dagen voor de deadline in. Een week later krijg ik de reactie dat m'n dossier goedgekeurd is en dat ik begin september deel mag nemen aan het voorexamen, ofwel het examen probatoire voor accompagneteurs des montagnes in de dop....!

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?