Ongerepte natuur in Marokko: het rifgebergte

Denk je als bergliefhebber aan Marokko, dan is het Atlasgebergte waarschijnlijk het eerste wat in je opkomt. Daar is absoluut niets mis mee: het bekende gebergte heeft eigenlijk alles wat een wandelaarshart begeert. De bergen strekken zich uit over een lengte van zo'n 1000 km en de hoogste toppen reiken zelfs tot boven de 4000 meter. Ook de op één-na-hoogste berg van Afrika, de Toubkal, maakt deel uit van dit enorme gebergte. Maar als je op zoek bent naar een berggebied dat minder toeristisch en toch heel verrassend is, is het rifgebergte een goede optie. Het gebergte strekt zich uit vanaf de Westelijke steden Tanger en Tetouan tot het Oostelijke Nador, waarbij de hoogste top op bijna 2.500 meter hoogte ligt.
 

Het beklimmen van de Jbel Tidghine

Jbel Tidghine: dat is de naam van de hoogste berg van het rifgebergte. De berg ligt tussen de steden Chefchaouen en Al Hoceïma. De eerste stad staat bekend om haar pittoreske, blauwgetinte huizen; de tweede om haar ligging aan het gelijknamige nationale park. Beide plaatsen zijn een bezoek meer dan waard en kunnen prima gecombineerd worden met het beklimmen van de Jbel Tidghine.

Om bij de voet van de Jbel Tidghine te komen, wordt aangeraden eerst af te reizen naar Issaguen, dat door locals meestal Ketama genoemd wordt. In Nederland staat Ketama vooral bekend als een hasj-soort die je in de coffeeshop kunt krijgen. En nee, dat is geen toeval: het plaatsje Ketama heeft de twijfelachtige eer om in de boeken te staan als de cannabis-hoofdstad van Marokko. Maar het is óók een plaatsje dat in de toekomst wel eens uit zou kunnen groeien tot een uitvalsbasis voor prachtige trektochten in de omgeving.

Om de Jbel Tidghine te beklimmen moet je naar het dorpje Azila gaan, dat zo'n 5 km van Ketama verwijderd ligt. Er zijn twee opties voor de klim: langzaam omhoog via de oude piste van het bosbeheer, of met een 4x4 zo ver mogelijk de berg op proberen te komen. De laatste optie wordt enkel aangeraden als je samen met een local het gebied gaat verkennen. De klim zou ongeveer 2 uur en 15 minuten moeten duren; de afdaling 1 uur en 45 minuten. Vergeet niet om voldoende water mee te nemen, want in de zomer kunnen de temperaturen in het rifgebergte behoorlijk oplopen.

Meer inspiratie

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)