3G advies vakantie

3G regel: getest, gevaccineerd, genezen

Het lijkt erop dat we in 2021 iets normaler naar de bergen kunnen dan in 2020. En dat is maar goed ook. Maar toch is nog niet alles zoals het hoort te zijn. Er zijn nog veel onzekerheden waar je als bergvakantieganger rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld de 3G-regel: gezond, getest, gevaccineerd. Let op, soms geldt ook de 2G-regel.

Helemaal onbezorgd op reis kunnen we nog niet. Hoewel op veel plekken het aantal besmettingen met het coronavirus flink omlaag is gegaan, is het coronavirus nog lang niet de wereld uit en gelden er beperkingen. Ook is het nog goed mogelijk dat het reisadvies voor je vakantieland wordt aangepast. Kijk dus goed naar je reisvoorwaarden en de voorwaarden van je reisverzekering en overleg ver wat er gebeurt als er onverhoopt toch weer reisbeperkingen worden opgelegd.

Voor veel berglanden geldt op dit moment dat je er wel naartoe kan en dat de  quarantaineverplichtingen bij aankomst op je vakantiebestemming of bij thuiskomst zijn opgeheven. Maar helemaal zorgeloos op reis gaat dus niet. Er gelden op veel plekken nog wel een aantal eisen en richtlijnen. Die worden vaak samengevat in de 3G-regel: getest, gevaccineerd, genezen.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Volg ons op Facebook. Wil je de mooiste verhalen uit de bergen? Neem een abonnement op Bergen Magazine!


Die 3G heeft dus niks met het bereik van je mobiele telefoon te maken, maar gaat over het feit dat je moet kunnen aantonen dat je antilichamen tegen het coronavirus hebt, waarvoor drie manieren geaccepteerd worden. 3G staat dan voor die drie manieren: getest, gevaccineerd of genezen.

Getest:

Dit spreekt eigenlijk voor zich en is op veel plekken al een tijd gangbaar. Je kan laten zien dat je geen besmettingsgevaar vormt doormiddel van een test die aantoont dat je geen corona hebt. Zo’n test moet recent zijn. Dat betekent dat die op het moment van controle, maak maximaal 48 of 72 uur oud mag zijn.

Gevaccineerd:

Je zou denken dat dit voor zich spreekt: als je gevaccineerd bent, vorm je geen gevaar en ben je welkom. Toch ligt het nog iets ingewikkelder. Veel vaccins vereisen namelijk twee prikken en nog lang niet iedereen heeft die allebei gehad. Wie nog niet volledig gevaccineerd is, moet vaak alsnog een test laten doen en dat niet alleen vaak zijn er ook nog eisen aan wanneer je gevaccineerd moet zijn. Vaak geld dat je zeker twee weken geleden gevaccineerd moet zijn, in sommige gevallen zelfs langer geleden. Dan heeft het vaccin genoeg de tijd gehad om effectief te worden in je lichaam.

Zo mag je eerste vaccinatie in Oostenrijk niet minder dan 22 dagen geleden hebben plaatsgevonden maar ook niet meer dan drie maanden geleden. In bijvoorbeeld Frankrijk geldt dat wie nog niet volledig gevaccineerd is, er naast het bewijs van de eerste prik, ook nog een negatieve PCR test aangetoond moet worden.

Genezen:

Wie genezen is van een besmetting met het coronavirus, heeft voldoende antistoffen in het lichaam om geen gevaar te vormen. Die besmetting en genezing mogen echter niet te lang geleden hebben plaatsgevonden en moeten aangetoond kunnen worden.

Voldoe je aan de bovenstaande G’s? Hou er dan wel rekening mee dat allerlei andere maatregelen, bijvoorbeeld afstand houden, mondneusmaskers opzetten en beperkte openingstijden en /of aantallen gasten nog wel blijven gelden. Houd je ook aan die regels, want de boetes op overtreding zijn soms niet mals! Een andere belangrijke regel waar je rekening mee moet houden is het aanmelden van je reis. Voor verschillende landen geldt inmiddels dat je voor vertrek je reis moet aanmelden, een Pre-Travel-Clearance. Ook kunnen regels per deelstaat (in bijvoorbeeld Duitsland en Zwitserland) of regio verschillen.

Corona-app en reiscertificaat

De bewijzen voor de 3G’s van hierboven, worden verwerkt in het corona-certificaat. Zo’n digitaal certificaat, dat voor vrijwel de hele EU gaat geldt, is er is vaak strikt digitaal. Wel is het goed om even te controleren dat het corona-certificaat dat je via de overheid kan krijgen, ook geldig is op je vakantiebestemming, of dat je meer moet doen. Er kunnen verschillen zijn in de apps die verschillende landen gebruiken. 

Van 3G naar 2G

Op plekken waar de 3G regel niet genoeg lijkt te werken, kan de 2G regel ingevoerd worden. Dan geldt alleen nog gevaccineerd op genezen. Die regel werd per 8 november 2021 in Oostenrijk ingevoerd

Meer informatie over reisadviezen voor 2021

Voor de meest betrouwbare en actuele reisadviezen kun je het beste te rade op Nederlandwereldwijd.nl (Nederland) en info-coronavirus.be 

Meer inspiratie

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?