koningsdag ontwijken

5 tips om koningsdag te ontwijken

Als het vooruitzicht om oranje uitgedost bier te drinken in de drukte je niet aanspreekt: niet getreurd. Stadswandelingen kun je op koningsdag wel vergeten, maar buiten de steden is het juist rustiger. En ook binnenshuis kun je genoeg doen. Lees onze vijf tips.

Boulderen of klimmen

Klauteren en klimmen kan ook op koningsdag. In klimhallen is het wellicht wat rustiger en hoef je misschien minder op het vrijkomen van een touw te wachten. Als het weer meezit, kun je misschien ook buiten klimmen.  Mocht je de trotse eigenaar zijn van een crashpad, dan kun je bijvoorbeeld bij de boulder-bunkers in IJmuiden aan de bak. Om toch nog een beetje vaderlandslievendheid te tonen kun je op koningsdag mandarijnen of sinaasappels meenemen.

Wandelen

Toegegeven, het grootste deel van Nederland is nogal vlak, maar een stevige wandeling kan een goede oefening zijn voor je bergvakantie. Of een mooie gelegenheid om je bergschoenen in te lopen. Een stadswandeling door Nederland raden we af, maar de rust opzoeken in verschillende natuurgebieden is wel een optie. Als je je wandeling toch nog een beetje koninklijk wil maken, kun je ervoor kiezen om bij het Koninklijk landgoed de Horsten, of Kroondomein het Loo te wandelen. 

Klimdocumentaire of film kijken

Bij slecht weer is er thuis ook genoeg te doen. Even lekker wegdromen van over bergavonturen in verre landen met een film of documentaire bijvoorbeeld. Wij tippen alvast twee tijdloze klassiekers: Touching the Void en Into Thin Air. Zo kun je onder het genot van een oranjetompouce je nog even aan de bergen vergapen. 

Aandacht voor je klim- en kampeerspullen

Als je je koningsdag nuttig wil besteden, kun je je natuurlijk ook op allerlei klusjes storten. Je bergschoenen even goed onderhouden, of je backpack schoonmaken. Zo vlak voor het seizoen is dat een ideaal moment, anders controleer je de staat van je spullen weer te laat en moet je last minute vervanging kopen. Of erger, kom je er pas op vakantie achter en dan is er geen tijd meer om naar aanbiedingen te zoeken. Vandaag heb je wel de tijd om uitrusting in de uitverkoop te scoren.

Plan je bergtocht

Een extra vrije dag is natuurlijk ook een prima gelegenheid om alvast vooruit te kijken naar alle bergtochten die je dit jaar wil gaan lopen. Pak je kaarten en wandelgidsen erbij en probeer alvast een route te bedenken. Hier hebben we alvast wat tips die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je huttentocht. Wil je wel een huttentocht gaan lopen, maar weet je nog niet welke? Hier hebben we onze tips voor de mooiste huttentochten! En laat de vakantievoorpret maar beginnen!

Meer inspiratie
Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)