Foto: Rupert Taylor-Price (Flickr)

Aardbeving Nepal eist duizenden levens

De aardbeving van zaterdag 26 april 2015 in Nepal heeft ruim 4000 levens geëist en zal naar verwachting nog verder oplopen. Op de Mount Everest heeft de aardbeving een fatale lawine veroorzaakt, die aan zeventien mensen het leven heeft gekost.

Update aardbeving Nepal 30-04-2015

De aardbeving in Nepal van zaterdag 26 april heeft tot nu toe 5.500 levens geëist, maar zal naar verwachting nog oplopen in de komende dagen. Er zijn meer dan 7.000 gewonden en de schade is enorm. Zo is er op veel plaatsen in Nepal een tekort aan energie en schoon drinkwater. Nadat de regering van Nepal de noodtoestand heeft uitgeroepen, is de internationale hulp op gang gekomen. Diverse teams uit landen over de hele wereld zijn naar het gebied getrokken om te zoeken naar overlevenden.

Toen de aardbeving plaatsvond, bezochten 750 Nederlanders het land. Twaalf van hen zijn gewond geraakt; met 250 Nederlanders is nog geen contact geweest.

De Samenwerkende Hulporganisaties hebben Giro555 geopend. Daarop is al een miljoen euro binnengekomen voor de slachtoffers van de aardbeving. Op vrijdag 1 mei houdt Giro555 een nationale actiedag. Daar doen zowel publieke als commerciële zenders aan mee. De actiedag is het begin van een actieweek. Giro555 maakt op 8 mei bekend hoeveel geld er met de actieweek is opgehaald.


Zware naschokken

De aardbeving van zaterdag had een kracht van 7,8 op de Schaal van Richter en was daarmee de zwaarste aardbeving in Nepal in zeker tachtig jaar. Het epicentrum lag vlak bij de dichtbevolkte hoofdstad Kathmandu en Pokhara, maar was ook te voelen in de buurlanden. De beving en de zware naschokken op zaterdag en zondag hebben aan ruim 5000 mensen het leven geëist en duizenden zijn gewond en dakloos geraakt. Het dodental zal naar verwachting nog zeker oplopen. De Nepalese premier Sushil Koirala vreest dat het aantal slachtoffers boven de 10.000 zal uitstijgen.

Lawine

De aardbeving in Nepal veroorzaakte een zware lawine in het Himalayagebergte. Meer dan duizend bergbeklimmers bevonden zich in het basiskamp van de Mount Everest toen de sneeuwmassa naar beneden kwam. Zeventien klimmers zijn door de lawine bedolven en werden zondag door een Indiaans reddingsteam naar het basiskamp gebracht. Zo'n vijftien gewonde klimmers zijn in veiligheid gebracht. De Nepalese bergsportvereniging heeft aangekondigd dat de honderd bergbeklimmers in de basiskampen 1 en 2 veilig zijn.

De 70-jarige bekende Italiaanse bergbeklimmer Reinhold Messner is niet te spreken over de  Alice Popkorn (Flickr)reddingsacties na de aardbeving in Nepal. Volgens hem moet de prioriteit liggen bij de mensen in Kathmandu en omgeving en niet bij de bergbeklimmers. Daar gebeurde immers een veel grotere ramp, aldus Messner. Hij vindt het ironisch dat men zich zo druk maakt om de klimmers van de Mount Everest, die deze klim van 80.000 tot 100.000 dollar kunnen kopen en waar genoeg artsen en voedsel aanwezig zijn.

Oostenrijkse klimmer en Mount Everest expert Peter Habeler is het eens met Messner. De mensen die de Mount Everest beklimmen hebben een hoop geld en zijn goed verzekerd. Volgens Habeler is het logisch dat hulphelikopters hen komen halen, omdat ze er geld voor terug krijgen. Als ze naar een ander gebied in Nepal vliegen om daar te reddingsacties uit te voeren, hadden ze daar van de overheid geen geld voor gekregen. In een arm land als Nepal zijn slechts zes hulphelikopters beschikbaar. Drie daarvan werden gebruikt bij de reddingsoperaties op de Mount Everest. De prioriteit had volgens Messner en Habeler te alle tijden moeten liggen bij de armste slachtoffers van het land. Lees meer over Messners kritiek in Der Spiegel.

De Nederlandse Eric Arnold en Belgische Wim Smets bevinden zich in het basiskamp op de Mount Everest. Via hun blogs op internet geven zij updates over de situatie in de kampen en hun eigen ervaringen na de aardbeving.

Culturele hart

De aardbeving heeft voor enorme verwoestingen gezorgd in de hoofdstad Kathmandu en Pokhara en raakte Nepal in het culturele hart. Niet alleen vele huizen, maar ook historische gebouwen zijn ingestort, waaronder delen van een voormalig paleis, een oude toren van negen verdiepingen en eeuwenoude tempels. De komende dagen zullen reddingsgroepen uit verschillende landen zoeken naar overlevenden in het puin. Ook Nederland heeft een hulpteam naar Nepal gestuurd.

Giro 555

De Samenwerkende Hulporganisaties hebben Giro555 geopend. Donaties kunnen op dit rekeningnummer gestort worden. Het geld wordt gebruikt om de getroffenen in Nepal bij te staan en te helpen bij de wederopbouw.

 

Meer inspiratie
Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier welk biertje het beste bij jou past