Foto via wikipedia

Leeftijdsgrens voor beklimmen van de Everest

Nepal overweegt bergbeklimmers onder de 18 en boven de 75 jaar te verbieden de Mount Everest te beklimmen. Mensen die buiten de leeftijdsgrens vallen zullen dan geen vergunning meer krijgen, net als mensen met een handicap. Dit maakte het Nepalese Ministerie van Toerisme bekend. Deze acties worden ondernomen om ongelukken te voorkomen en de berg een veiligere plek te maken.

Verschillende eisen

Het zijn niet de enige eisen die het Ministerie van Toerisme stelt. Ook mensen zonder enige ervaring van 'medium hoge bergen' zouden geen vergunning meer krijgen. De woordvoerder erkende echter dat de geplande voorschriften voor nu slechts een idee zijn. Met vertegenwoordigers van de Nepal Mountaineering Association, de alpinisme Federatie van Nepal, is nog niet gesproken over een overeenkomst.

Blind geen optie meer

De beslissing voor een leeftijdsgrens komt niet geheel onverwachts. In oktober 2014 kwamen er tien buitenlandse bergwandelaars om het leven door sneeuwstormen en lawines. Ook in april dat jaar was er een ernstig ongeluk waarbij 16 sherpa’s om het leven kwamen. De sherpa’s besloten de rest van het jaar te staken uit respect voor de slachtoffers. Elk jaar proberen honderden mensen de top van ’s werelds hoogste berg te bereiken. Hier zitten soms bizarre pogingen tussen. Zo zijn er afgelopen jaren pogingen geweest van een man zonder benen, iemand met maar één vinger en een klimmer die blind was.

Geen nieuwe records

Nepal heeft nu al een leeftijdsgrens staan. Personen jonger dan 16 jaar mogen de berg niet beklimmen. In 2010 wist de 13-jarige Amerikaanse Jordan Romero de top van de Everest te bereiken. Hij deed dit vanaf de Tibet-zijde van de berg. Sindsdien heeft China ook een minimum- en maximumleeftijd ingevoerd. Deze zijn 16 en 60 jaar. Een 80-jarige Japanner is de oudste bergbeklimmer die vanuit Nepal de top heeft bereikt. Tyler Armstrong een 12-jarige jongen wilde het record van Jordan Romero verbreken. Als de nieuwe regels daadwerkelijk doorgaan zal dit niet meer mogelijk zijn. De huidige records zullen dan niet meer verbroken kunnen worden.

Bron: alpin.de

Foto via wikimedia commons

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen