arlbergtunnel

Arlbergtunnel in de zomer van 2023 dicht

Nog even en dan begint de langverwachte (en gevreesde) renovatie van de Oostenrijkse Arlbergtunnel. Op 24 april 2023 gaat de tunnel dicht en pas op 6 oktober 2023 zal de tunnel weer open gaan.

De Arlbergtunnel is een belangrijke Oostenrijkse verkeersader; het is de enige oost-westverbinding tussen Tirol en Vorarlberg die in de winter gegarandeerd begaanbaar is. Het besluit om de tunnel te sluiten is dan ook niet lichtvaardig genomen, maar inmiddels wel noodzakelijk. Wie de laatste jaren door de tunnel heeft gereden zal wellicht wel weten waarom: het 45 jaar oude wegdek van de tunnel is aan een flinke opknapbeurt toe. Daarnaast zal er gewerkt worden aan de tunnelwanden en de verlichting. 


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je elke week het beste van Bergwijzer in je mail! 

Meld je aan


Het onderhoud aan de Arlbergtunnel is al meer dan eens uitgesteld, onder andere door de coronapandemie, maar de komende zomer zal het er dan toch van gaan komen. Wie deze zomer met de auto tussen de Oostenrijkse deelstaten Vorarlberg en Tirol rijdt, moet rekening houden met omleidingen en drukte.

Omleidingen 

Beide tunnelbuizen voor autoverkeer gaan dicht. Dat betekent dat het verkeer moet omrijden. Een optie is de Arlbergpas (B 197/L 197). Een prachtige route door de bergen, maar wel een met veel haarspeldbochten en stijgingspercentages die kunnen oplopen tot 13%. Ook kan je vanzelfsprekend wat minder doorrijden, dus je rit wordt minimaal dertig minuten langer. Daarnaast mag je niet met alle voertuigen de pas over. Als je een aanhanger achter je auto hebt (of een caravan) mag die maximaal 750 kilo wegen. Is je aanhanger zwaarder, dan mag je vanaf 1 juli op weekenddagen en feestdagen geen gebruik maken van deze omleidingsroute. 

Reis je met een zware aanhanger op weekend- of feestdagen, of hou je niet van zulke paswegen? Dan moet je een langere omweg maken. De Oostenrijkse wegenorganisatie ASFINAG raadt in die gevallen aan om via Duitsland te rijden over de Fernpass, of de langere route langs München en Rosenheim. Een andere optie is omrijden via Zwitserland via de Gotthard of San Bernardino. 

Volgende afsluiting van de Arlbergtunnel al in de planning

Als alles volgens plan verloopt zal de Arlbergtunnel op 6 oktober 2023 weer opengaan. Wie denkt dat na zo’n lange sluiting de werkzaamheden voorbij zijn, heeft het mis. In 2024 gaat het werk weer verder . Van 15 april tot 22 november 2024 zal de Arlbergtunnel daarom weer dicht gaan. 
 

 

Meer inspiratie

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past