Bedwantsen in berghutten

Bedwants in de bergen?

Bij bedwantsen denk je misschien aan smoezelige backpackershostels in tropische oorden, niet aan de hoge berghutten in de Alpen. Toch komen de venijnige kriebelbeestjes ook voor in berghutten. De Duitse Alpenvereniging wil er wat aan gaan doen.

De Duitse Alpenvereniging schat dat bedwantsen rondkruipen in zo’n tien procent van de berghutten. En daarmee zijn de beestjes dus een groot probleem. Gelukkig is het probleem met de juiste maatregelen goed op te lossen, maar dan moet iedereen, van huttenwaard tot gast, wel meewerken.

Wat zijn bedwantsen?

Bedwants in berghutBedwantsen staan ook bekend als wandluizen. Het zijn kleine parasitaire insectjes die leven van het bloed van onder andere mensen. Het beestje lijkt een beetje op een luis of een vlo, maar is daar –biologisch gezien- niet aan verwant. De insectjes kruipen in kieren, hoekjes en plooien in bijvoorbeeld beddengoed en kunnen daar maandenlang wachten tot er zich een lekker hapje aandoet. Ziektes verspreiden de beestjes vooralsnog niet, maar de beten van de bedwantsen laten wel vervelende jeukende plekken achter. Sommigen hebben last van heftigere reacties.  

Verspreiden doen bedwantsen zich vooral dankzij onze eigen reislustigheid. Want bedwantsen nestelen zich graag in beddengoed of bagage. En verstopt in onze spulletjes reizen ze met ons mee, om op die manier weer in een volgende berghut, of zelfs in onze eigen huizen terecht te komen. Omdat we de laatste decennia meer zijn gaan reizen, verspreiden de bedwantsen zich ook steeds sneller.

Daarbij zijn berghutten een fijne biotoop voor de bedwantsen. Alseerst zijn er veel bedden, waar veel voedsel –wij, bergvakantiegangers- te vinden is. Maar in het vaak houten interieur van de berghutten hebben de beestjes ook veel plekken om zich te verstoppen. Dat wil overigens niet zeggen dat zo’n hut vies is, maar bedwantsen worden aangetroffen in berghutten en jeugdherbergen, maar evengoed in dure hotels met veel sterren.

Wat kun je zelf doen tegen bedwantsen?

De Duitse Alpenvereniging opent dus de aanval op de bedwantsen. Dat gebeurt natuurlijk door hutten waar de beestjes worden aangetroffen weer flink schoon te maken, maar omdat de beestjes in onze bagage van hut naar hut meewandelen, moeten wij bergwandelaars ook ons steentje bijdragen aan de bestrijding van bedwantsen. Vooral door te voorkomen dat we de bedwantsen per ongeluk verspreiden tijdens een huttentocht. Maar hoe?

  • Stop je bagage in afsluitbare zakken in je rugzak. Compartimenteren is niet alleen handig om je rugzak goed in te pakken, maar zorgt er ook voor dat de spullen in je rugzak onbereikbaar worden voor bedwantsen.
  • Houd je rugzak zo veel mogelijk dicht, en berg spullen zo ver mogelijk van je slaapplaats verwijderd op. Hang je spullen ook aan een kleerhanger, of over een stoel.
  • Maak gebruik van preventiemiddelen die door berghutten worden aangeboden. Sommige hutten hebben speciale zakken, Bugbags, om je rugzak op te bergen, middelen om je slaapzak te behandelen. Sommige hutten bieden zelfs eigen beddengoed aan.
  • Bewaar wasgoed in een afgesloten plastic zak. Bedwantsen worden aangetrokken door menselijke luchtjes, die natuurlijk ook in je wasgoed zitten. Een plastic zak maakt je spullen onbereikbaar voor bedwantsen.
  • Controleer je spullen op sporen van bedwantsen voordat je naar de volgende hut vertrekt. Doe dat trouwens óf in de badkamer, of ergens buiten de hut of je huis, op een plek waar de bedwantsen niet makkelijk terug kunnen kruipen naar je huis of de hut.
  • Controleer je slaapvertrek op sporen van bedwantsen. Zie je ze, dan loont het om de huttenwaard te waarschuwen en natuurlijk te kijken of je ergens anders kan slapen.

Bedwantsen, wat nu?

Ontdek je bedwantsen na verblijf in een berghut? Dan is het zaak om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Je wil immers niet dat de bedwantsen zich verspreiden.

  • Waarschuw de huttenwaard van de berghut waar de bedwantsen in je tas zijn gekropen. Die moet ook actie ondernemen.
  • Ontdek je tijdens je huttentocht bedwantsen in je spullen? Waarschuw de huttenwaard en breek indien nodig en indien mogelijk je huttentocht af. Je wil ze niet verspreiden naar een volgende hut.
  • Was je kleding op 60 graden. Kan je technische kleding die hoge temperatuur niet aan? Ga dan voor een lage temperatuur. Stop je spullen in een afgesloten zak en stop die zak een paar dagen in de diepvries op een temperatuur van op z'n warmst -20 graden celcius. 

Vind je een bedwants? Druk ‘m dan plat. Als je niet helemaal zeker bent of het om een bedwants gaat, of om een ander beestje, dan kun je het platgedrukte exemplaar bewaren in een zakdoekje of een zakje, zodat je het beestje later kan (laten) onderzoeken.

Meer weten over bedwantsen en wat jij als bergwandelaar kan doen om de verspreiding van bedwantsen te voorkomen? Op de site van de Deutscher Alpenverein kun je meer informatie vinden. Ook is er een folder die je hier kan downloaden (pfd)

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.