Foto via wikimedia commons

Blind naar de top

Hoe is het om een berg te beklimmen als je helemaal niets ziet? Vanavond start het nieuwe tv-programma ‘Blind naar de top’ waar zes jonge mensen die blind of slechtziend zijn de Kilimanjaro gaan beklimmen. De zes jongeren zullen dit avontuur niet alleen doen, maar samen met de bekende presentatoren Lieke van Lexmond en Dennis Weening.

Wie helpt wie de Kilimanjaro op?

Daniel, Patrick, Sulaima, Marinda, Petra en Ramona zijn de zes jongeren die de 5.5895 meter hoge top van de Kilimanjaro willen bereiken. Om beter te kunnen begrijpen wat de jongeren meemaken, zullen Lieke van Lexmond en Dennis Weening de zesdaagse klimtocht naar de top afleggen met een blinddoek. Ze doen dit onder het mom van ‘Samen laten we zien dat er méér kan’. Zo zijn ze solidair met de jongeren en merken ze zelf hoe het is als je niets kunt zien. Zo ontdekken ze niet alleen de moeilijk, negatieve dingen, maar ook de opmerkelijke kanten. Omdat Lieke en Dennis geen voorsprong hebben op de jongeren is het de vraag wie uiteindelijk wie naar boven helpt.

Wilco van Rooijen gaat mee

Bij de tocht naar de top is er ook een professionele bergbeklimmer aanwezig. Wilco van Rooijen zal de jongeren en presentatoren naar de top helpen. Van Rooijen is de eerste Nederlander die zonder extra zuurstof de zeven hoogste toppen van de wereld wist te bereiken.

Makkelijker te volgen voor blinden

Het programma ‘Blind naar de top’ houdt ook rekening met blinde en slechtziende mensen. Door het gebruik van de Watson app is het programma voor hun beter te volgen. De Watson app zorgt voor audiodescriptie die je kun beluisteren via het oortje van je smartphone. Zo worden alle visuele elementen beschreven als er pauzes zijn tussen de dialogen. Zo kunnen de 350.000 blinde en slechtziende mensen in Nederland het programma makkelijker volgen.

Blind Naar De Top wordt uitgezonden op 11, 18 en 25 november om 21.30 uur
op RTL 5 en wordt herhaald op de zondagavond om 19:00 uur en de maandagavond 22:30.

Foto onveranderd door Chris73 via wikimedia commons

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!