Gosausee

De 8 mooiste meren in de bergen

Bergen en meren horen bij elkaar. Niks mooiers dan een spiegelende watervlakte omgeven door groene berghellingen, waar je ook nog eens heerlijk in kan zwemmen.. Of juist zo'n mysterieus blauw meer temidden van de ruige rotsen. Dit zijn de mooiste meren in de bergen! 

Meer van Ohrid

Meer van Ohrid, Macedonië

Aan de rand van het Nationale Park Galičica, tussen de bergen van Macedonië en Albanië, ligt het Meer van Ohrid met zijn prachtige heldere water. Het meer is door zijn culturele belang en natuurschoon opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst. Veel bezoekers komen hier om tot rust te komen, het meer wordt namelijk vaak omschreven als een van de meest vredige plekken op de Balkan. Dankzij een goed netwerk van wandel- en fietspaden is de omgeving ook nog eens erg geschikt om tochten te maken.

lago di como

Como, Italië

Het op een na grootste meer in Italië, de Lago di Como, geldt als één van de mooiste plekken in de Italiaanse Alpen. Omgeven door beboste heuvels en pittoreske dorpjes met prachtige oude huisjes, is het Comomeer al eeuwenlang een populaire trekpleister voor bezoekers (zelfs George Clooney kocht er een huis). De omgeving is in de zomer ideaal om te wandelen, mountainbiken, (kite)surfen, zeilen, waterskiën en varen. In de winter kun je skiën in de nabijgelegen bergen. Ook kent de regio een groot aantal musea.

Köningssee

Köningssee, Duitsland

Tussen de ruige rotsen en steile berghellingen strekt de kraakheldere Königssee zich uit over een lengte van bijna acht kilometer. Vroeger werd de Beierse adel hier al met platte bootjes over het meer vervoerd en tegenwoordig zijn boottochtjes over de Königssee nog steeds razendpopulair onder toeristen, waarvan er overigens ieder jaar veel te vinden zijn in het gebied. Door de prachtige natuur en goede wandelpaden is het ook een populaire bestemming voor wandelaars en bergbeklimmers.

Oeschinensee

Oeschinensee, Zwitserland

Midden tussen torenhoge rotswanden, op ruim 1500 meter hoogte, ligt het schitterende bergmeer de Oeschinensee. Hij ligt ingeklemd tussen de Blüemlisalp (met drie toppen), Oeschinen Horn, Fründenhorn en Doldenhorn; alleen bergen van meer dan 3.000 meter hoogte. Dankzij de bergflora en fauna, met zijn orchideeën, gentiaan, edelweiss, marmotten en berggeiten is de omgeving van de Oeschinensee een populaire bestemming voor natuurliefhebbers. Het pad bovenlangs het meer is de grootste publiekstrekker. Slingerend door de bergen biedt dit pad rond iedere hoek weer een nieuw fotogeniek uitzicht. De route duurt in totaal zo’n twee uur. Langs het pad ligt ook een café om even wat te drinken en uit te rusten.

Lac Blanc

Lac Blanc, Frankrijk

Als je dit ijskoude Franse meertje bezoekt, zul je verwelkomd worden met een van de mooiste uitzichten op het Mont Blancmassief. Via diverse wandelroutes is het meer te bereiken. Sommige routes lopen langs skipistes en zijn door hun populariteit in de loop der jaren uitgesleten en geërodeerd, wat ervoor zorgt dat het niet de makkelijkste routes zijn om te bewandelen. De makkelijkste manier om het meer te bereiken is dan ook via een kabelbaan, die je vanuit het nabijgelegen Chamonix kan bereiken.

Gosausee

Gosausee, Oostenrijk

Met een uitzicht op het imposante Dachsteinmassief, staat de Gosausee bekend als een van de mooiste meren in Oostenrijk. Eigenlijk moet je spreken van de Gosauseen, aangezien drie meren in de omgeving zijn: de Vorderer Gosausee, Gosaulacke en de Hinterer Gosausee. Langs alle drie de meren zijn wederom prachtige wandelpaden te vinden, met daarlangs grote chalets en grazende koeien. Het water van de meren bestaat voor een groot gedeelte uit smeltwater dat in de nattere periodes de bergen afstroomt. Het is dan ook niet zeldzaam om tijdens deze periodes behoorlijk wat kleine watervalletjes te zien, die qua breedte niet zo bijzonder zijn, maar qua hoogte wel. Van metershoog klettert het water langs de steile bergwanden neer, en vind het via beekjes zijn weg naar de meren.

Wast Water

Wast Water, Engeland

Ook de bijna vijf kilometer lange en 0,8 kilometer brede Wast Water in het Noord-Engelse graafschap Cumbria bestaat vrijwel geheel uit smeltwater. Omringd door de Red Pike, Kirk Fell, Great Gable and Scafell Pike, de hoogste bergen in Engeland, is het meer altijd al een populaire plek geweest voor bergbeklimmers. Het uitzicht bij het zuidwestelijke punt van het meer, in de buurt van een jeugdherberg, is in 2007 door Britse televisiekijkers verkozen tot het beste uitzicht van Groot-Brittannië.

meer van bled

Meer van Bled, Slovenië

In het noorden van Slovenië ligt tussen de Julische Alpen het lands meest mooie en beroemde meer van het land, het Meer van Bled. Omdat het Meer Bled een van de warmste meren in Europa is, trekt het iedere zomer veel badgasten. De beeldschone omgeving wordt verrijkt door het kerkje, op een klein eiland in het midden van het meer, en door het zestiende eeuwse Kasteel van Bled aan de top van een 130 meter hoge rots. Het kasteel, met zijn fresco’s en museum, trekt ook ieder jaar weer veel bezoekers.

Meer inspiratie

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.