Wijn Visperterminen

De hoogste wijnvelden van Europa liggen in… Zwitserland

Dat er in de Alpen heerlijke wijnen geproduceerd worden, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Als bergliefhebber heb je na een mooie tocht misschien wel eens een wijntje uit de bergstreek waar je tocht doorheen liep gedronken. Maar echte bergliefhebbers moeten de wijn uit Visperterminen zeker eens proberen! Want er zijn maar weinig wijnen die zo veel aanspraak maken op het predicaat ‘bergwijn’ als de wijn die hier vandaan komt.

Het dorpje Visperterminen ligt in het kanton Wallis, in het zuiden van Zwitserland. Hier groeien wijnranken op een hoogte van 650 meter tot 1150 meter boven zeeniveau. Erg hoog voor wijnranken en de streekbewoners vermelden dan ook vol trots dat hun wijnvelden de hoogstgelegen wijnvelden van Europa zijn.

Hoge, steile terrassen

Als je vanuit Visp naar het zuiden gaat, langs de rivier Vispa, zie je de smalle en steile terrassen met wijnranken vanzelf liggen. De lange muren van gestapelde stenen waarmee de terrassen gevormd zijn, zijn bijna niet te missen. Bij elkaar overwinnen de terrassen vijfhonderd hoogtemeters.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Op die hellingen groeien druiven van het druivenras Païen, of zoals de lokale bewoners het zeggen: Heida. Niet voor niets staat de omgeving bekend als Heidadorf. Dat druivenras is op zichzelf al bijzonder: deze terrassen zijn de enige plek waar het ras geteeld wordt. Het speciale druivenras, de hoogte en de ondergrond maken samen dat deze wijn door kenners als uniek wordt beschouwd.

Lange wijntraditie in Wallis

Dat er hier in Wallis zo hoog wijn wordt verbouwd is bijzonder, maar niet helemaal nieuw. De wijnmakerij St. Jodern, die nu boven de wijnterrassen staat, opende dan wel pas in 1979, de traditie om hier wijn te verbouwen gaat veel verder terug. Wanneer de eerste wijnranken hier in de regio verbouwd werden, is niet helemaal bekend, maar archeologen gaan ervan uit dat er al in de tijd van de Kelten wijnranken geteeld werden. De traditie om hier wijn te verbouwen gaat dus heel ver terug.

Toch zag het er veertig jaar geleden naar uit alsof de traditie van de wijn in Visperterminen zou verdwijnen. Het waren dorpsbewoners die in de jaren 80 de wijnranken redden. Ze sloegen de handen ineen en richtten een heus gilde op, waarmee ze geld binnenhaalden om de terassen te herstellen en de wjinbouw weer een nieuw leven in te blazen. En met succes, want inmiddels hebben de wijnen uit Visperterminen heel wat prijzen in de wacht gesleept.

Zelf over de wijnranken klimmen en de wijn proeven? Dat kan! Met de PostBus vanuit Visp zijn de wijnterrassen goed te bereiken. Waarom het een goed idee is om de PostBus te pakken? Niet alleen is het openbaar vervoer een beetje duurzamer, na zo’n proeverijtje moet je zelf natuurlijk niet meer achter het stuur kruipen!

Meer inspiratie

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)