Mammut Eiger Extreme

De wereld op z’n kop: drytoolen met Mammut-atleet Dani Arnold

Klimmers zijn een vreemde diersoort. In de herfst vragen ze zich af wat ze nog kunnen doen als de rotsen te koud en nat zijn om te klimmen, maar er ook nog niet koud genoeg is voor een goede winterse tocht op de lange latten of een harde ijsklimsessie. Mammut-atleet Dani Arnold ontdekte het drytoolen als de ultieme herfstbesteding.

Wat is drytoolen?

Dry-wátten? Drytoolen is ijsklimmen zonder ijs. Dat klinkt misschien niet logisch, maar voor fervente ijsklimmers is het dé manier om buiten het winterseizoen ook fit te blijven. Met de juiste techniek blijven ijsbijlen namelijk ook prima hangen achter de kleinste nerfjes in de rotsstructuur. De afgelopen jaren heeft drytoolen heel wat aan populariteit gewonnen. Er zelfs specifieke drytoolroutes geopend waar het hele jaar door aan de ijsbijlen gehangen kan worden.

Met allerlei heel specifieke bewegingen kan de klimmer zich zo optimaal mogelijk voortbewegen. Met een figure-four kan de drytooler bijvoorbeeld goed rusten of juist een lange pas maken als er weinig voettredes zijn. Hij slaat zijn ene been dan over de tegenovergestelde arm en gaat daarin hangen.

Dani Arnolds nieuwe hobby

‘Iedere herfst kan ik niet wachten om weer te gaan drytoolen,’ zegt Mammut-atleet Dani Arnold. ‘Het is de perfecte manier om fit te worden voor het mixed-seizoen.’ Mixed klimmen is een combinatie van rotsklimmen en ijsklimmen met ijsbijlen. Hoewel Arnold aanvankelijk begon met drytoolen om te trainen voor het ijs, heeft de sport nu een heel nieuwe betekenis voor hem, en werd het halen van drytool-routes ook een doel op zich.

Iron Knight in Eptingen

In 2017 ging Arnold naar het Zwitserse Eptingen om te drytoolen. Na een paar keer oefenen, kon hij uiteindelijk de extreme route Iron Knight uitklimmen. In het filmpje hierboven zie je hoe dat in zijn werk gaat. Bijna volledig ondersteboven worstelt Arnold zich door de moeilijke passen.

Mammut Eiger Extreme

Dani Arnold is een gesponsorde atleet bij Mammut en legt de lat voor de ontwerpers van het Zwitsere outdoormerk torenhoog door telkens de meest uitdagende klimroutes in te stappen. In de nieuwe Eiger Extreme-collectie, die Arnold in dit filmpje eens goed uittest, hebben ze rekening gehouden met zijn voorliefde voor gymnastische routes en moeilijke passen. De nieuwe high reach-technologie, verwerkt in alle Eiger Extreme-jassen, moet Arnold alle bewegingsvrijheid geven die hij nodig heeft, terwijl de kleding natuurlijk niet kapot mag gaan terwijl hij als een spin over de rotsen klimt.

Meer inspiratie

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?