Eindelijk sneeuw in de bergen

In de Alpen is er eindelijk een laag dikke, verse sneeuw gevallen. Waar de bergen in de wintersportgebieden aan het eind van het jaar nog groen waren, kleuren ze nu wit. De sneeuwval lijkt nog wel even door te gaan en ook de gebieden waar er niet veel sneeuw ligt zullen langzaam wit worden.

Veel sneeuwval In het noorden en westen

Dit is goed nieuws voor de wintersporters die nog op wintersport moeten gaan. Er zijn nu meer pistes open dan dat er tijdens de kerstvakantie open waren. Momenteel sneeuwt het op veel plekken in Frankrijk, Zwitserland, Noordwest Italië en Zuid-Duitsland en delen van Oostenrijk. Op dinsdag zal er opnieuw veel sneeuw vallen door een lagedrukgebieden met sneeuw. Hierdoor zal de sneeuwgrens rond de 1000 meter uitkomen. Het zal veel sneeuwen in voornamelijk de westelijke en noordelijke Alpen Er wordt tussen de 20 en 50 centimeter sneeuw verwacht, wat kan oplopen tot een sneeuwpak van anderhalve meter. In de oostelijke Alpen zal de sneeuwval minder zijn en zal er niet meer dan 15 centimeter vallen.

Sneeuwval vooral gunstig voor latere wintersporters

Wintersporters die nu op vakantie zijn moeten rekening houden met de sneeuwval. Er zullen geen blauwe luchten met zon zijn en de hoeveelheid verse sneeuw zorgt voor een grote kans op lawines. Tot nu toe zijn er nog geen bergpassen gesloten, maar houd dit wel goed in de gaten. Ook winterbanden zijn nu extra belangrijk, omdat de wegen minder goed begaanbaar zijn. De sneeuwval is vooral gunstig voor de wintersporters die iets later op vakantie gaan. Ook Italië geniet van de sneeuwval. Ook hier waren veel pistes nog groen, maar inmiddels is er door de enorme sneeuwval al veel wit gekleurd. Waar eerst alleen maar de hoger gelegen piste open waren, zijn nu ook de lager gelegen pistes open met echte sneeuw in plaats van kunstsneeuw.

Wil je op de hoogte blijven van de sneeuwval in de Alpen en andere gebieden? Houd dan de website van de alpenweerman in de gaten.

Meer inspiratie
Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?