Free Solo oscar

En de Oscar gaat naar… Free Solo

Free Solo, de documentaire over de Free Solo beklimming van El Capitan door Alex Honnold heeft een Oscar gewonnen voor de beste documentaire.  De documentaire werd niet alleen geroemd om de duizelingwekkende prestatie van Honnold, maar ook om het camerawerk van Jimmy Chin en de productie van diens vrouw Elizabeth Chai Vasarhelyi.

Het verhaal van de documentaire mag inmiddels bekend zijn: Alex Honnold beklom in 2017 El Capitan in Yosemite National Park, zonder enige vorm van zekering. Tijdens de beklimming, maar ook tijdens de voorbereidingen werd hij gevolgd door de camera van Jimmy Chin. Daarvoor moesten ze zelf de beklimming ook maken, zij het wel gezekerd. De extra uitdaging daarbij was dat ze Honnold zelfs niet een heel klein beetje konden afleiden. Elke misser kon immers fataal zijn.

Last voor de documentairemakers

Dat leverde ook voor de documentairemakers een behoorlijke last op. Want stimuleerden ze met hun documentaire niet iemand om een té groot risico te nemen? En hoe bereiden ze zelf de opnames, met honderden kilo’s aan camera-uitrusting voor, in de wetenschap dat een wegrollende kiezelsteen al te veel kan zijn?

Klim- en filmgeschiedenis

De beklimming, het verhaal van de voorbereidingen ervoor en dus het camerawerk zijn al met al genoeg reden voor een Oscar, en daarmee is Free Solo de eerste berg- of klimfilm die een Oscar heeft gewonnen. En waar Free Solo dus vooral het verhaal van een historische en buitengewone beklimming is, is met Free Solo dus ook een klein stukje filmgeschiedenis geschreven.

Inmiddels heeft Free Solo heel wat prijzen in de wacht gesleept, waarvan de Oscar tot nu toe de grootste is.

 

 

Meer inspiratie
Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?