Fleece Microplastic

Fleece voor schone oceaan ontwikkeld

De vervuiling van onze oceanen wordt een steeds urgenter probleem .  Als de huidige trend zich doorzet, zit er rond 2050 mogelijk meer plastic dan vis in het oceaanwater.  Willen we het leven onder water behouden, dan moeten we allemaal ons steentje bijdragen om het tij te keren. De buitensportleverancier Vaude geeft het goede voorbeeld, met de introductie van producten van een nieuwe fleecestof. Deze innovatie voorkomt een sluipend probleem. Namelijk het vrijkomen van microplastic bij het wassen van de kleding.

Microplastic

Volgens schattingen komt er jaarlijks 9 tot 12 miljoen ton aan plastic afval in onze oceanen terecht. Naast verpakkingen, tasjes en flessen, maken ook microplastics hier een belangrijk deel van uit (15 tot 30%). Microplastics zijn plastic deeltjes van 5 mm of kleiner. Deze deeltjes komen onder andere vrij bij het wassen van synthetische kleding, zoals fleecetruien. Het water van wasmachines vervoert deze deeltjes via rivieren en meren naar de zee, waar de zeebewoners ze via het water binnenkrijgen. Aangezien sommige van deze zeedieren geconsumeerd worden, komen de microplastics ook in het menselijke lichaam terecht. Zo  brengen microplastics schade toe aan zowel het zeeleven als de volksgezondheid.

Nieuwe fleecestof

Duurzaamheid staat bij Vaude naar eigen zeggen hoog op de agenda. Zodoende spant het bedrijf zich in om het probleem van de microplastics aan te pakken. Dit valt ook terug te zien in hun collectie voor de winter 2018/2019. Hierin brengt Vaude namelijk producten op de markt met een nieuw soort fleecestof. Fleeces zijn een essentieel onderdeel van de outdoor-uitrusting. Het wassen van deze kledingstukken veroorzaakt echter flink wat microplastic. Deze nieuwe  fleecestof heeft daarentegen als eigenschap dat de vezels aan de opgeruwde binnenzijde biologisch afbreekbaar zijn.

Biologisch afbreekbare vezels

Vaude ontwikkelde de stof in samenwerking met de Italiaanse stofleverancier Pontetorto. Hun innovatie onderscheidt zich van de traditionele fleecestoffen door haar constructie. De gladde buitenzijde is van polyester gemaakt,  terwijl de opgeruwde binnenzijde uit de hout-cellulosevezel TENCEL® van de firma Lenzing bestaat. Deeltjes van laatstgenoemde breken in elke omgeving binnen 90 dagen af zonder residu. TENCEL®-deeltjes die tijdens een wasbeurt vrijkomen vormen daardoor geen gevaar voor zeedieren of mensen.  

Eco Performance Award

In de herfst van 2017 ontving Pontetorto voor deze uitvinding de Eco Performance Award op de vakbeurs Performance Days in München. Naast het feit dat de stof milieuvriendelijk is, blijkt ze namelijk ook functioneel te zijn. TENCEL® geldt namelijk als een huidvriendelijke vezel en bezit goede temperatuur regulerende en vocht transporterende eigenschappen.

Producten die gefabriceerd zijn met het TENCEL®-fleece zijn de “Miskanti Fleece Jacket” en meerdere modellen uit de “Green Shape Core Collection”.

 

Bronnen:

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?