Gletsjers in de Andes zijn bijna de helft van hun ijs kwijt

In de afgelopen veertig jaar zijn de gletsjers in het Andesgebergte met  40% gekrompen. Dat blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd is in het tijdschrift Remote Sensing Letters. Door satellietbeelden van veertig jaar geleden met die van nu te vergelijken, berekenden de onderzoekers hoe groot veel de omvang van de ijskappen is afgenomen.

Bijzondere gletsjers in de tropen

Het Andes-gebied in Peru is een bijzonder waardevol gebied. In de bergen van Peru ligt namelijk het grootste deel van ’s werelds tropische gletsjers. Niet alleen dat maakt ze bijzonder: de gletsjers zijn ook ontzettend belangrijk. Veel grote rivieren krijgen hun water van de gletsjers in de Andes. Daarmee zijn de gletsjers een belangrijke waterbron voor veel mensen en industrie. Tot nu toe lijken vooral de gletsjers onder de 5000 meter te lijden onder de klimaatopwarming, maar waarschijnlijk duurt het niet lang voordat hoger gelegen gletsjers ook te lijden krijgen.

Smelten niet te stoppen

Of het smelten nog gestopt kan worden, is volgens de onderzoekers nog maar de vraag. Volgens veel verwachtingen zet de klimaatopwarming voorlopig nog wel even door en wordt het dus nog warmer. Sommige pessimistische verwachtingen kunnen de gletsjers in Peru op den duur zelfs helemaal verdwijnen.

Het smelten van de gletsjers heeft op de korte termijn ook voor bergwandelaars en bergbeklimmers gevolgen. Routes kunnen onbegaanbaar worden doordat de toch al riskante tocht over een gletsjer helemaal onmogelijk wordt door smeltend ijs. Ook de bodem kan instabiel worden door de oplopende temperaturen. Steenlawines door verdwijnende permafrost zijn ook in de Alpen, dicht bij huis, een bekend probleem. Deze zomer nog waren er problemen door loskomend gesteente. 

Hier meer over de smeltende gletsjers in de Andes

Meer inspiratie
Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95) 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.