In de regio Ubaye zijn de gletsjers grotendeels verdwenen

Gletsjers in de Franse Alpen opnieuw opgemeten

In de regio Ubaye zijn de gletsjers grotendeels verdwenenVorig jaar is begonnen met een grote studie naar de omvang van alle gletsjers in de Franse Alpen. De enige keer dat de ijsmassa’s officieel werden opgemeten was in de jaren 70. Door de opwarming van de aarde zijn ze sindsdien echter flink geslonken, en daarom moeten ook wandelkaarten worden aangepast.

In het onderzoek van de universiteiten van Savoie en Grenoble worden 600 gletsjers meegenomen. Modernere satelliet- en luchtfoto’s worden vergeleken met topografische kaarten uit de jaren 70, om te bepalen hoeveel de oppervlakte van de gletsjers is afgenomen. De eerste resultaten zijn al bekend. Gemiddeld krompen de gletsjers in de Franse Alpen met 26 procent in de laatste 40 jaar. In sommige regio’s verdween echter veel meer ijs.

De zuidelijke Alpen van Ubaye bijvoorbeeld, hebben bijna geen gletsjers meer over. Maar ook in het veel grotere gebied de Écrins smelten de ijsrivieren bovengemiddeld hard: met 37 procent sinds de jaren 70. Het Mont Blanc massief verloor slechts 10 procent. Er zijn dus grote regionale verschillen, de onderzoekers denken dat dit komt doordat het Mont Blanc massief hoger ligt, en meer neerslag ontvangt dan de meer zuidelijk gelegen bergen.

De krimp van de gletsjers wordt ook meegenomen op de nieuwe kaarten van het Franse Institut Géographique National (IGN). Daarop staan de vlakten die ontstaan zijn door het terugtrekken van de gletsjers speciaal aangegeven. Bekijk voor gedetailleerde informatie over de Franse gletsjers de poster over het onderzoek. Zie ook het nieuwsbericht van CIPRA.

Meer inspiratie

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?