Uluru, of Ayers Rock (Pixabay)

Heilige berg in Australië permanent gesloten voor klimmers

De Australische rots Uluru, ook wel bekend als Ayers Rock, is vanaf 26 oktober 2019 gesloten gebied voor klimmers. Dat heeft het bestuur van het Uluṟu-Kata Tjuṯa National Park waarin de 348 meter hoge rots ligt unaniem besloten.

Heilige berg

Uluru is een heilige berg voor de Pitjantjatjara Anangu, de oorspronkelijke bewoners van het gebied. Zij geloven dat Uluru tijdens de ontstaansperiode van de aarde is gebouwd door twee jongens die met modder aan het spelen waren. Al sinds de Aboriginals in 1985 de zeggenschap over het gebied terugkregen, willen zij het klimmen op de heilige berg verbieden. Tot nu toe was daarvoor nooit een meerderheid in het bestuur van het nationaal park, dat bestaat uit acht Anangu en vier overheidsmedewerkers.

Klimmen op Uluru

In 2010 werd besloten dat de rots werd gesloten voor beklimmingen zodra minder dan 20 procent van alle bezoekers bestond uit klimmers. Dat is nu het geval. Al jaren is de heilige berg voorzien van bordjes die mensen verzoeken de rots niet te beklimmen en ook de website van het nationaal park raad klimmers af erheen te gaan. Bovendien is vanwege de weeromstandigheden of religieuze activiteiten de steile toegangsweg vaak gesloten. De meeste klimmers die desondanks een poging waagden op Uluru waren Australiërs en Japanners.

Bron:

NOS, Klimmers vanaf 2019 niet meer welkom op Uluru

Afbeelding:

Angelo Giodano (Creative Commons via Pixabay)

Meer inspiratie

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt