geluiden yellow stone national park

Hoe klinkt een natuurpark?

We weten allemaal wel hoe mooi een Nationaal Park kan zijn. dankzij fotografen worden we overspoeld met prachtige beelden van de natuur. Maar hoe klinkt die wilde natuur eigenlijk? De parkbeheerders van het Amerikaanse Yellowstone National Park hebben naast een beeldbank ook een geluidenbank aangelegd. Alle geluiden van het Nationale park zijn nu online te beluisteren.

Het geluid van de natuur bewaren

De verzameling is niet alleen heel erg mooi. Volgens de makers is de geluidenbank ook belangrijk voor later. Zij zijn namelijk bang dat we in de toekomst misschien niet meer kunnen horen hoe de natuur klinkt. Want zelfs in de beschermde natuur wordt het geluid veel meer weggedrongen door geluiden van menselijke activiteiten. Met de geluidenbank kunnen we volgens de makers onszelf over een tijd nog herinneren hoe de natuur hoort te klinken.

Menselijke geluiden

De makers van de geluidenbank hopen ook dat de geluidenbank er voor zorgt dat mensen zich meer bewust worden over de hoeveelheid herrie die ze maken. Als je aan het wandelen bent, valt het geluid van een verkeersvliegtuig dat hoog over vliegt misschien niet zo op door alle andere omgevingsgeluiden, maar als je dat geluid opeens hoort zonder dat dat overstemd wordt door je eigen voetstappen, kan zo’n vliegtuig heel veel lawaai maken.  

Yellowstone Sound Library

Het project is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het Yellow Stone National Park en de Amerikaanse Acoustic Atlas van de Montana State University. Samen ontwikkelden ze de Yellowstone Sound Library, de geluidenbank waarin alle geluiden werden opgeslagen. Daarvoor moesten mensen met geluidsapparatuur het park in. Dat was nog geen makkelijke klus, vertelde een van de makers aan The Huffington Post. Want geluiden kunnen heel anders overkomen als je met een koptelefoon op midden in de natuur staat. ‘Soms moest ik tijdens de opnames wel drie keer kijken of er echt geen beer achter me stond,’ vertelde Jennifer Jerrett, die in 2013 aan het project begon.

Een aantal voorbeelden uit de Yellow Stone Sound Library zijn terug te luisteren op de website van The Huffington Post

Meer inspiratie

De mogelijkheden voor een speciale Tiroler winter zijn oneindig. Bekijk hier alle tips.

Ontdek de 5 beste berghutten van Tirol. Ontdek de regio voor fijnproevers!

Ontdek alle (berg)wandelpaden van de Pyreneeën en het achterland van Lleida.
(foto © Jordi Pou)

Liefhebbers van adventure-sports opgelet: bezoek Lleida met méér dan 200 bedrijven en ruim 50 verschillende activiteiten te land, te water en in de lucht. (foto ©Oriol Clavera)

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen! 

Speciale aanbieding Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!