smeltende gletsjers himalaya klimaatverandering

Klimaatverandering: een derde van het ijs in de Himalaya gaat verdwijnen

Deze week werd een schokkend onderzoek gepresenteerd. Ook als de verwachte klimaatverandering beperkt blijft tot 1,5 graden Celcius, zal 36 procent van de gletsjers in de Himalaya afsmelten.

De bergketens van de Hindkush en de Himalaya strekken zich uit van Afghanistan tot Myanmar. De regio wordt soms aangeduid als de ‘derde poolkap’. Zo veel ijs ligt er nu nog in het gebied, maar dat gaat snel veranderen. Zelfs als alle klimaatdoelen gehaald worden, verdwijnt meer dan een derde van het gletsjerijs op die ‘derde poolkap’.

Gevolgen voor de hele planeet

De gevolgen zijn enorm en echt niet alleen voor stoere alpinisten die halsbrekende toeren op de hoogste bergen ter wereld uithalen. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook hoe afhankelijk wij als mensheid zijn van de bergregio’s op onze planeet.

Gletsjers voor drinkwater

In de regio van de Hindukush en Himalaya ontspringen een aantal van de grootste rivieren van Azië, zoals de Ganges en de Yangtze. In de regio wonen 250 miljoen mensen die voor hun drinkwater direct afhankelijk zijn van de gletsjerrivieren. Kijk je verder stroomafwaarts naar de hele regio, dan zijn bijna twee miljard mensen op een of andere manier afhankelijk van het gletsjerwater uit de Himalaya en de Hindukush, bijvoorbeeld door waterkrachtcentrales die de regio van elektriciteit voorzien. Al die levens worden de komende eeuw door alle veranderingen flink op z’n kop gezet.  

Invloed op het klimaat

Maar de invloed van de bergen rijkt verder dan de hoeveelheid water in de rivieren. Ook het klimaat in de omgeving wordt flink op z’n kop gezet. Vooral de moessonregens waar de regio stroomafwaarts zo bekend om staat, worden flink beïnvloed door de ijskappen in de bergen. Klimaatwetenschappers vrezen dat de moesson veel onvoorspelbaarder wordt en dat de regens heftiger worden, met alle gevolgen van dien. Grote overstromingen waarvan gezegd wordt dat ze nu hooguit eens in de honderd jaar voor komen, zullen meerdere keren per eeuw gaan plaatsvinden.

En in de Alpen?

Ook in onze ‘eigen’ bergketen, de Alpen, zijn de gevolgen van de klimaatverandering goed zichtbaar. Ook daar wordt steeds minder sneeuw verwacht.

Bron:

The Guardian: A third of Himalayan ice cap doomed, finds report

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.