Mount McKinley krijgt oude naam terug

Mount McKinley, de hoogste berg in Noord-Amerika, krijgt haar oude naam terug. Dat maakte president Obama zondag bekend. De 6.168 meter hoge berg zal de naam Denali gaan dragen.

Eerste wijziging

Denali betekent in het ‘de grote’ of ‘de hoge’ in het Athabaskisch. Deze naam werd altijd al gebruikt door de bevolking van Alaska, die ook al jaren pleitten voor een officiële naamsverandering. Tot voor kort is dit altijd tegengehouden door de staat Ohio, waar president McKinley vandaan komt. De strijd om de naam is ruim veertig jaar gaande. Mount McKinley werd in 1896 vernoemd naar de republikeinse William McKinley. In 1917 werd deze naam officieel ingevoerd. Bob Gibbs, lid van het huis van afgevaardigden in Ohio, is het niet eens met de beslissing van Obama. “Deze mijlpaal is een bewijs van zijn talloze jaren dienst voor ons land. Deze politieke stunt is een belediging voor alle inwoners van Ohio.” Of de berg echt van naam gaat veranderen is nog de vraag. Gibbs kondigde aan dat hij gaat proberen om de actie tegen te houden.

Visie van Alaska

De inwoners van Alaska waren het niet met deze naamswijziging eens. Zoals de Amerikaanse minister van binnenlandse zaken Sally Jewell laat weten: “President McKinley heeft Alaska nooit bezocht en had ook geen belangrijke historische verbinding met de berg.” Een reden voor de naamsverandering is er ook. “De naamsverandering erkent de heilige status voor generaties van inwoners van Alaska.”

Bezoek

Het is geen toeval dat de bekendmaking van de naamsverandering nu plaats vindt. President Obama zal de komende drie dagen Alaska bezoeken. Hiermee zal hij de eerste Amerikaanse president zijn die Alaska bezoekt. Hij zal hier de strijd tegen klimaatsverandering in Alaska promoten.

Foto via wikimedia commons

Meer inspiratie

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past