50 jaar nationaal park écrins

Nationaal Park Écrins bestaat 50 jaar

Een bijzonder jubileum in Frankrijk. Het Franse Nationale Park Écrins bestaat in 2023 50 jaar. En dat wordt gevierd! 

Het Franse Nationale Park Écrins ontstond in 1973 toen meerdere natuurreservaten in de regio werden samengevoegd tot een groot Nationaal Park. Het belangrijkste doel daarvan was om de bijzondere natuur van het gebied beter te beschermen. Delen van dat gebied waren namelijk al beschermd, maar al die gebiedjes vormden nog geen samenhangend geheel. Dat kwam de bescherming van de bijzondere natuur in die gebieden niet bepaald ten goede. Door de samenvoeging van al die gebieden werd het makkelijker om al die gebieden goed te beschermen. 

Ruige natuur

Daarmee ontstond een van de grotere Nationale parken in Frankrijk. En ook een gebied dat vooral bekend staat om de ruige natuur en bijzondere flora en fauna. Omdat er naast de bescherming daarvan ook veel aandacht besteed is aan de faciliteiten voor wandelaars, kun je bergwandelend heel wat van al die bijzondere natuur ontdekken. En dat is natuur in de hors categorie, het park staat bekend als een van de mooiste bergregio’s in Frankrijk. Ruig, ongerept en minder gecultiveerd dan veel andere Alpengebieden. Daardoor kom je hier dus zo veel planten en dieren tegen die je op andere plekken niet zo snel ziet. Denk aan marmotten, steenbokken en gemzen, maar ook aan bijzondere dieren zoals de sneeuwhaas en alpensneeuwhoen. Die kun je met een beetje geluk nog redelijk met je verrekijker ontdekken. De échte liefhebbers moeten nog veel meer vlak voor hun voeten kijken. Dieren als de Alpenwatersalamander en geelbuikvuurpad zijn zeldzaam, maar je moet soms wel goed zoeken. Tel daar het prachtige uitzicht op de hoge toppen om je heen bij op. 


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je elke week het beste van Bergwijzer in je mail! 

Meld je aan


Bekende bergen in Nationaal Park Écrins

Nationaal Park Écrins ligt ook nog eens vrij hoog. Het letterlijke hoogtepunt van het park is de Barre Écrins, met een hoogte van 4.102 meter de hoogste berg van het park. Een andere bekende berg is de Meije, van net geen 4.000 meter hoog. Die is onder bergbeklimmers een bekende berg, met dank aan de de uitdagende beklimmingen en de bijzondere vorm van de berg. Er zijn maar weinig bergen die zo smal en steil zijn dat je bijna kan zeggen dat de berg maar twee kanten heeft. 

50 jaar Nationaal Park Écrins

Ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van het park zijn er in het komende wandelseizoen verschillende activiteiten waarmee het jubileumjaar wat extra luister wordt bijgezet. Dat zijn -bijna vanzelfsprekend- geen grote feesten en andere dure activiteiten, maar vooral excursies en lezingen. Daarmee hopen de parkautoriteiten ervoor te zorgen dat meer mensen het park leren kennen of beter leren kennen, zodat het park nog veel langer goed verzorgd en bekend kan blijven.  

Meer weten over het jubileum? Op de website van het Nationaal Park Écrins lees je meer over de geschiedenis van het park en je vindt er een agenda met de evenementen ter gelegenheid van het jubileum. 

 

Meer inspiratie
Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?