firefall yosemite national park

Natuurspektakel in de VS: een ‘vuurwaterval’

Een bijzonder natuurverschijnsel in de VS. In het Yosemite Nationaal Park was de afgelopen weken een ‘vuurwaterval’ te zien. Geen letterlijke waterval van vuur, maar een bijzonder samenspel van zonlicht en een waterval. Een natuurverschijnsel dat meestal eens per jaar te zien is. 

Elk jaar trekken in februari veel natuurliefhebbers naar Yosemite National Park in de Amerikaanse staat Californië om daar de van een bijzonder natuurspektakel te genieten. Rondom de avondschemer kleurt het water van de waterval Horsetail Fall namelijk feloranje. Alsof er een stroom lava van de bergwand af stroomt. Het verschijnsel staat bekend als ‘Firefall’. 

Natuurlijke ‘vuurwaterval’. 

De ‘Firefall’ is een typisch seizoensverschijnsel. De watervallen van de Horsetail Falls, aan het oostelijke deel van de beroemde bergwand El Capitan, stromen alleen in het winterseizoen en het vroege voorjaar, als neerslag en smeltwater voor genoeg water zorgen in de bergen rondom de vallei van Yosemite. Hierdoor ontstaat er een waterval. De waterval is niet erg groot en in het natuurschoon van de vallei zou je de waterval snel over het hoofd kunnen zien. Maar bij helder weer, rondom zonsondergang is de waterval eigenlijk niet te missen. Onder de juiste omstandigheden, laat het oranje licht van de ondergaande zon het water hier namelijk fel oranje oplichten. 

Meer weten over de ‘Firefall?’ In deze presentatie vertelt een Park Ranger meer over de Firefall en de geschiedenis.

Perfecte weersomstandigheden 

De ‘firefall’ is op z’n best slechts enkele weken per jaar zichtbaar, zo ongeveer in de tweede helft van februari. Het zonlicht moet onder precies de goede hoek op de waterval schijnen om het spektakel zichtbaar te maken. Maar in werkelijkheid is het nog veel zeldzamer. Niet alleen moet het zonlicht op precies de goede manier op het water schijnen, er moet natuurlijk ook voldoende water zijn voor een aardige waterval. Als in de voorafgaande periode te weinig neerslag is gevallen, of als het erg koud is en al het water als sneeuw en ijs blijft liggen, is er weinig te zien. En tot slot is er uiteraard ook voldoende zonlicht nodig. Het spreekt voor zich dat een wolkendek de pret bederft, maar zelfs nevel of mist in de vallei kan het zonlicht dusdanig blokkeren dat er niks spectaculairs te zien is. 

Geen wonder dus dat, zodra de voorspellingen aangeven dat er een goede Firefall te zien is, mensen massaal naar de Horsetail Falls trekken. En met dank aan de prachtige foto’s die op sociale media gedeeld worden, willen steeds meer mensen het natuurverschijnsel met eigen ogen bekijken. En dat op een van de bekendste en drukste plekken van het park. Om te voorkomen dat de kwetsbare natuur in de vallei volledig platgelopen wordt door de enthousiaste natuurliefhebbers, worden er vaak restricties aan het aantal mensen in het park gesteld. Op de site van het Nationaal Park kun je updates over de waterval en de drukte in het park bijhouden. 

 

Meer inspiratie

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!