Foto: Sam Beebe via Flickr

Oprichter The North Face overleden

Douglas Tompkins, oprichter van het merk The North Face en Esprit, is op 72-jarige leeftijd overleden bij een kajakongeval in Chili. Tijdens het kajakken in het General Carrera-meer op de grens tussen Chili en Argentinië, sloeg zijn kajak om en viel hij in het water. Hij overleed in het ziekenhuis aan de gevolgen van onderkoeling.

Van bedrijfsleven naar activist

Tompkins was samen met zijn vrouw de oprichter van het bedrijf The North Face. Daarnaast was hij ook een van de oprichters van het kledingmerk Esprit. In 1989 stopte hij met het rijke bedrijfsleven dat hij leidde en werd hij actief als milieuactivist. Hij kocht samen met zijn vrouw 800.000 hectare land in Patagonië, een gebied in het zuiden van Chili en Argentinië. Hierbinnen richtte hij onder andere de natuurparken Pumalín en Corcovado op.

The North Face

Het bedrijf The North Face richtte Tompkins samen met zijn vrouw op in 1968 in San Francisco. Een vriend van Tompkins, Kenneth Klopp, was hun partner binnen het bedrijf. Het merk is vernoemd naar de winkel met spullen voor bergbeklimmers die Tompkins en Klopp twee jaar daarvoor hadden geopend. De naam The North Face kregen ze na een bergwandeling op Eagle Mountain in Minnesota. Het is een verwijzing naar de noordelijke flank van een berg. In het noordelijk halfrond is dit vaak de koudste en moeilijkste flank om te beklimmen.

Bron: The North Face

Foto credit: Sam Beebe op Flickr 

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?