Top van de Mont Blanc. Uitzicht richting het oosten. Foto Constantijn Kaland

Praktische informatie voor beklimming van de Mont Blanc

De Mont Blanc is de hoogste berg van de Alpen, niet van Europa (dit is de Elbroes met 5642 meter). De locatie van de top van de Mont Blanc is al lange tijd onderwerp van discussie. De Italianen houden vast aan een kaart uit 1868 waarop de top precies op de grens tussen Italië en Frankrijk ligt. Echter, op de huidige kaart van Institut Géographique National (IGN) is de volledige top Frans. Vast staat dat de rotstop van de Mont Blanc zo’n 14 meter onder het firn en ijs ligt. Met die laag erbij was de berg 4810,45 meter hoog in 2009. Van de klimmers die zelfstandig op pad gaan, haalt 33% de top.

Route

De Goûter-route start in Les Houches. Vanuit dit dorp kan men te voet of met één van de stoeltjesliften tot op de Col de Voza (1653 m) komen. Op deze bergrug kan men opnieuw kiezen om te door het dal naast de Bionassay-gletscher te lopen of met de Tramway du Mont Blanc tot aan Nid d’Aigle te rijden. De OHM raadt wandelaars af door de tunnel van de Tramway te lopen. Een alternatieve route omhoog is via rotsachtig terrein onder aan de Col des Rognes. Vanaf Nid d’Aigle (2372 m), waar een nieuwe berghut gebouwd wordt, gaat het pad deels over een morenenrug naar Refuge de Tête Rousse (3167 m). Deze hut staat onderaan de Grand Couloir. Bovenaan de couloir staan de oude en nieuwe Refuge du Goûter (3782 m). De oude hut is momenteel nog noodgedwongen in gebruik als winteronderkomen, maar deze hut is 's zomers te klein voor de huidige aantallen klimmers. Zonder reservering in één van de hutten is een overnachting (en daarmee logischerwijs een beklimming) van de Mont Blanc sinds 2019 niet meer mogelijk. 

De tocht van de Goûter-hut naar de top loopt in eerste instantie via de Dôme du Goûter (4304 m). Na een korte daling gaat het spoor naar boven via Refuge Vallot (4362 m) en de Bosses-graat naar de top. Als de sneeuwcondities op de Bosses-graat goed zijn, kan een harde wind de steile klim nog steeds onmogelijk maken. De top is een ijskoepel die er elke dag anders uit kan zien door aanvriezende sneeuw. De top wordt niet anders gemarkeerd dan door aflopende hellingen.

De nieuwe Goûter-hut - gezien vanaf de oude. Foto Constantijn Kaland

Grand Couloir

De Grand Couloir is berucht om steenslag en klauterwerk. Dit is verreweg het meest technische gedeelte van de route (tussen Refuge Tête Rousse en Refuge du Goûter). Door drukte kan de couloir als een trechter fungeren. Steenslaggevaar is het kleinst op de koudste delen van de dag, maar ligt altijd op de loer. Er zijn in de couloir staalkabels aangebracht. Echter, door loszittend gesteente en vele klimmers zijn sommige ankerpunten niet meer als zekering te gebruiken.

Overnachten op de Mont Blanc

Naast de genoemde hutten zijn er diverse noodbivaks aanwezig, waaronder Baraque Forrestiere des Arandellys (1757 m) onderaan Mont Lachat. Onder Refuge de Tête Rousse staat Baraque Forestiere des Rognes (2853 m). Verder is er Refuge Vallot (4362 m) voor wie op de topdag een noodonderkomen nodig heeft. Op deze manier vindt men altijd een beschutte overnachtingsplek op maximaal drie uur lopen (in redelijke omstandigheden). Zonder reservering in één van de hutten is een overnachting (en daarmee logischerwijs een beklimming) van de Mont Blanc sinds 2019 niet meer mogelijk. Geplande overnachtingen op bivakplekken zijn niet toegestaan, net als kamperen, daarop staan sinds 2019 behoorlijk zware straffen. 

Zonsondergang bij Refuge de Tête Rousse. Foto Constantijn Kaland

Voorbereiding Mont Blanc-beklimming

Hoewel de Franse normaalroute zo goed als spletenvrij is, is ervaring in sneeuw en ijs een voorwaarde. In de couloir kan rotsklimervaring erg handig zijn. Verder is een ruime bergwandelervaring noodzakelijk, niet in de laatste plaats om risico’s in te kunnen schatten en een reële planning te kunnen maken. Bovenal geldt een goede conditie, opgebouwd in de maanden voor vertrek door hardlopen of fietsen in Nederland. Daarnaast is het sterk aan te bevelen om voorafgaand aan de beklimming een week in de (hoge) bergen te plannen. Hierdoor kan men gericht trainen en acclimatiseren. Houdt er rekening mee dat een gegidste tocht ook een dergelijke voorbereiding vraagt.

Kaart

IGN nr. 3531 ET St-Gervais-les-Bains / Massif du Mont Blanc (1:25000)
De mini-variant van deze kaart hanteert dezelfde schaal en is erg handig voor onderweg (nummer M3531ET)

Verdere informatie

Actuele informatie over de route en het weer is via de OHM te vinden.

Tekst en foto’s: Constantijn Kaland

Meer inspiratie

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen