Monument voor Fabio Casartelli. Foto Peter Krsko via Wikipedia

Tour de France 2015 etappe 12: Lannemezan – Plateau de Beille

 Anthospace via Wikipedia. Op donderdag 16 juli vindt de twaalfde etappe van de Tour de France plaats. Het is de laatste en ook de zwaarste Pyreneeënrit.  Deze etappe kent vier zware bergen die beklommen dienen te worden. Met name door de slotklim van de Plateau de Beille belooft deze etappe een ware slijtageslag te worden.

Col de Portet d’ Aspet

Nadat de renners na 42 kilometer het plaatsje Aspet hebben bereikt, begint de eerste serieuze beklimming: de Col de Portet d’Aspet. De col heeft een hoogte van 1.069 meter en een gemiddeld stijgingspercentage van 4,2%. De laatste kilometers gaat het stijgingspercentage echter omhoog tot de 12,6%.

Fabio Casartelli

In 1985 kwam de Italiaanse wielrenner Fabio Casartelli hier door een valpartij om het leven. Hij ging in de afdaling onderuit en belandde met zijn hoofd op een betonnen paaltje. Tegenwoordig staat er op de plek van de val een monument ter ere van Casartelli.

Col de la Core

Na de Col de Portet d’ Aspet moeten de renners de Col de la Core beklimmen. Deze berg heeft een hoogte van 1.395 meter en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5,1%. De totale beklimming heeft een lengte van 17,5 kilometer, waarvan de laatste kilometers het steilst zijn.

Port de Lers

Als de renners de top van de Col de la Core hebben bereikt, hebben ze 93 kilometer gefietst en zitten ze ongeveer op de helft van de etappe. Er volgt dan een lange afdaling, waar de renners zich kunnen voorbereiden op de beklimming van de Port de Lers.  Deze berg valt net als de Col de la Core in de eerste categorie  en begint bij het bergdorpje Massat. Deze berg heeft een beklimming van 16,6 kilometer en een stijgingspercentage van 5,2%.

Voorbereiding op de slotklim

Na deze 1.517 meter hoge berg getrotseerd te hebben, dalen de wielrenners af naar het plaatsje Tarascon sur Ariege dat op 516 meter hoogte in het dal ligt. De renners kunnen dan op adem komen voor de beklimming van de laatste en zwaarste berg van de etappe: de Plateau de Beille. Deze berg stond in 1988 voor het eerst op het programma en wordt gezien als een van de zwaarste bergen van de Tour de France.

Plateau de Beille

De Plateau de Beille heeft een hoogte van 1.780 meter, een lengte van 15,8 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9%. Het zwaartepunt van de berg ligt in de tiende kilometer. Daar heeft de berg een stijgingspercentage van 9,5%. Op de top van de berg staat de finish van de etappe. Wanneer de renners daar doorheen rijden, hebben ze de laatste Pyreneeënetappe voltooid.
 

Meer inspiratie

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)