Etappe 14-Eusebius@Commons-Pic de la Meije

Tour de France (berg)etappe 14: door de zuidelijke Alpen

Etappe 14-Eusebius@Commons-Pic de la MeijeDe 14e etappe start in de bekende Tourplaats Grenoble. Vandaag, op zaterdag 19 juli 2014, duiken de renners steeds dieper de Alpen in. Deze etappe kent opnieuw drie uitdagende cols (waarvan één het hoogste punt van deze Tour bereikt) en een finish bergopwaarts. Ditmaal op een nieuw eindpunt in de Tourgeschiedenis: Montée de Risoul. Hoewel het stijgingspercentage deze etappe mee lijkt te vallen, zijn de stijgingen vooral qua lengte een uitdaging. Meer dan 65 kilometer wordt er bergop gereden.

Beklimmingen in de 14e etappe

Na 82 heuvelachtige kilometers komen de renners aan bij Col du Lautaret, wat een klimtocht van 34 kilometer met een stijgingspercentage van 3,9% betekent. Ver over de helft van de etappe bestijgen de renners Col d’Izoard, het toppunt van deze Tour de France met zijn 2.360 meter. Het is een tocht van 19,2 kilometer op gemiddeld 6%. Gefinisht wordt er op de Montée de Risoul, wat een gelijkmatige klim van 12,6 kilometer inhoudt met een stijgingspercentage van 6,9%.

Etappe 14-Laurent Espitallier-Grenoble

Bezienswaardigheden nabij Grenoble

Grenoble, de startplaats van deze etappe, kenmerkt zich als een centrum en platform voor innovatie en techniek. De stad herbergt het op twee na grootste researchcentrum van Frankrijk, vooral in natuurwetenschappelijke studies blinkt de stad uit.  De stad is de moeite van het bezichtigen waard door onder andere zijn vele prachtige middeleeuwse bouwwerken als de Bastille en de kathedraal.  De volgende plaats die de renners passeren, is Vizille, die onder andere het Museum van Revoluties huisvest in een oud kasteel. Verderop de route passeren de tourdeelnemers La Grave, dat bekendstaat als één van de mooiste dorpjes van Frankrijk aan de voet van majestueuze gletsjers La Meije en Grand Pic.

Etappe 14 Robbie Shade-Col d'Izoard, France

Col d'Izoard

Op de top van de Col d’Izoard, nabij het hoogste punt dat in deze Tour wordt bereikt, vindt men een klein museum gewijd aan de Tour de France, waar de geschiedenis van de Ronde uitgebreid aan bod komt. Gefinisht wordt er op de Montée de Risoul, in het skigebied- en nabij het skidorp Risoul.

Na deze klimmersuitdaging in de zuidelijke Alpen, is de volgende etappe voornamelijk vlak, waarna een rustdag is ingepland. Etappe 16 wemelt weer van de bergen en is een uitdaging qua lengte: 237,5 kilometer wordt er die dag afgelegd. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?